20

П реди 23 години на 11 септември 2001 г., светът наблюдаваше с ужас как терористи, свързани с ислямската екстремистка групировка "Ал Кайда", отвличат четири пътнически самолета и извършват самоубийствени атентати срещу цели в  САЩ. 

Един от самолетите се забива в Световния търговски център в Ню Йорк в 8:45 сутринта във вторник.

Ударът оставя зейнала, горяща дупка близо до 93-ия и 99-ия етаж на 110-етажния небостъргач, убивайки мигновено стотици хора и хващайки в капан още стотици на по-високите етажи.

Докато евакуацията на кулата и нейния близнак започва, телевизионните камери излъчват на живо. 18 минути след удара на първия самолет, втори Боинг 767 - полет 175 на United Airlines - се появява в небето, завива рязко към Световния търговски център и се врязва в южната кула между 77-ия и 85-ия етаж.

Сблъсъкът предизвика масивна експлозия, която изсипва горящи отломки върху околните сгради и по улиците отдолу.

Веднага стана ясно, че Америка е атакувана.

В рамките на няколко часа и двете кули близнаци се срутиха, разрушавайки голяма част от долен Манхатън. Трети самолет удари Пентагона в Арлингтън, Вирджиния, точно извън Вашингтон, окръг Колумбия. Пътниците и екипажът на четвъртия самолет нападнаха терористите в отвлечения самолет и  летателното средство се блъсна в поле близо до Шанксвил, Пенсилвания.

Почти 3000 души бяха убити при терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия и Шанксвил, Пенсилвания, включително 19-те терористи от "Ал Кайда", а повече от 6000 други бяха ранени.

Шокиращите събития от 11 септември бяха излъчени по цял свят. Администрацията на президента Джордж У. Буш отговори, като обяви "война срещу тероризма".

„За тези от нас, които загубихме хора в този ден, този ден все още се случва. Всички останали продължават напред. И вие намирате начин да продължите напред, но този ден винаги се случва за вас“, каза Едуард Еделман, когато пристигна в Световния търговски център в Ню Йорк, за да почете убития си зет Даниел Макгинли.

Осама бин Ладен

Похитителите са ислямски терористи от Саудитска Арабия и няколко други арабски държави. Смята се, че са финансирани от терористичната организация "Ал Кайда" на саудитския беглец Осама бин Ладен. Според анализи на атаката, терористите са отмъщавали  за подкрепата на САЩ за Израел, участието й във войната в Персийския залив и продължаващото й военно присъствие в Близкия изток.

Някои от терористите са живели в Съединените щати повече от година и са взимали уроци по летене в американски училища за търговски полети. Други са се промъкнали в страната в месеците преди 11 септември.

19-те терористи са пренесли контрабандно резачки и ножове през охраната на три летища на източното крайбрежие – международното летище „Логан“ в Бостън, международното летище „Дълес“ във Вашингтон, окръг Колумбия и международното летище Нюарк в Ню Джърси – и са се качили на четири ранни сутрешни полета за Калифорния, избрани защото самолетите бяха заредени с гориво за дългото пътуване.

Скоро след излитането терористите насилствено поемат контрол над четирите самолета, превръщайки обикновените пътнически самолети в управляеми ракети с тонове реактивно гориво на борда.

Докато милиони наблюдаваха събитията, развиващи се в Ню Йорк, полет 77 на American Airlines кръжи над центъра на Вашингтон, окръг Колумбия, преди да се разбие в западната част на военния щаб на Пентагона в 9:45 сутринта.

Реактивното гориво от Boeing 757 предизвика опустошителен ад, който доведе до срутване на част от гигантската бетонна сграда, която е седалището на Министерството на отбраната на САЩ.

Всичките 125 военни и цивилни бяха убити в Пентагона, заедно с всичките 64 души на борда на самолета.

Срутването на кулите близнаци

По-малко от 15 минути след като терористите удариха нервния център на американската армия, ужасът в Ню Йорк взе катастрофален обрат, когато южната кула на Световния търговски център се срути в огромен облак от прах и дим.

Структурната стомана на небостъргача, построена да издържа на ветрове със скорост над 200 мили в час и огромен пожар, не можа да издържи на огромната топлина, генерирана от горящото реактивно гориво.

В 10:30 ч. северната сграда на кулите близнаци се срутва. Само 18 души са оцелели сгромолясването и повечето са били с група пожарникари от FDNY в стълбище B на Северната кула, което остава непокътнато. Една жена оцелява, след като стълбите, по които се спуска, се разпадат около нея.

Полет 93

Междувременно, четвърти самолет за Калифорния — United Flight 93 — беше отвлечен около 40 минути след напускане на международното летище Newark Liberty в Ню Джърси. Тъй като излитането на самолета се забавя, пътниците на борда научават за събитията в Ню Йорк и Вашингтон заради телефонни обаждания от техни близки.

Знаейки, че самолетът не се връща на летището, както са твърдели похитителите, група пътници и стюардеси планират въстание.

Един от пътниците, Томас Бърнет  младши, казал на жена си по телефона: „Знам, че всички ще умрем. Има трима от нас, които ще направим нещо по въпроса. Обичам те, скъпа."

Санди Брадшоу, стюардеса, се обажда на съпруга си и обяснила, че  пълни стомни с вряща вода. Последните й думи към него са: „Всички тичат към първа класа. Трябва да тръгвам Чао."

Пътниците са се сбили с четиримата похитители и се подозира, че са атакували пилотската кабина с пожарогасител. След това самолетът се преобръща и се насочва към земята с повече от 220 км/ч и се разбива близо до Шенксвил в западна Пенсилвания в 10:10 сутринта.

Всичките 44 души на борда са загинали. Предвидената му цел не е известна, но теориите включват Белия дом, Капитолия на САЩ, президентската резиденция Кемп Дейвид в Мериленд или една от няколкото атомни електроцентрали по източното крайбрежие.

В 19 часа президентът Джордж У. Буш, който беше във Флорида по време на атаките и беше прекарал деня в пътуване из страната поради съображения за сигурност, се върна в Белия дом.

В 21 часа той изнася телевизионно обръщение от Овалния кабинет, заявявайки: „Терористичните атаки могат да разклатят основите на най-големите ни сгради, но не могат да докоснат основите на Америка. Тези действия разбиват стоманата, но не могат да разбият стоманата на американската решителност."

Във връзка с евентуалния военен отговор на САЩ той заяви: „Ние няма да правим разлика между терористите, които са извършили тези действия, и тези, които ги укриват.“

Операция „Трайна свобода“, ръководеното от САЩ международно усилие за сваляне на талибанския режим в Афганистан и унищожаване на базираната там терористична мрежа на Осама бин Ладен, започва на 7 октомври. В рамките на два месеца американските сили ефективно отстраняват талибаните от оперативна власт, но войната продължи, докато американските и коалиционните сили се опитваха да победят талибанската бунтовническа кампания, базирана в съседен Пакистан.

Осама бин Ладен, лидерът зад атаките от 11 септември, остава на свобода до 2 май 2011 г., когато най-накрая беше проследен и убит от силите на САЩ в скривалище в Аботабад, Пакистан. През юни 2011 г. президент Барак Обама обяви началото на широкомащабно изтегляне на войски от Афганистан; отне до август 2021 г., за да се изтеглят всички сили на САЩ.

Създава се Министерството на вътрешната сигурност

В резултат на опасенията за сигурността, породени от 11 септември Законът за вътрешната сигурност от 2002 г. създаде Министерството на вътрешната сигурност. Той беше подписан от президента Джордж У. Буш на 25 ноември 2002 г. Днес Министерството на вътрешната сигурност е кабинет, който отговаря за предотвратяването на терористични атаки, сигурността на границите, имиграцията и митниците и помощ и предотвратяване на бедствия.

Актът беше последван два дни по-късно от сформирането на Националната комисия за терористичните атаки срещу Съединените щати.

Икономическото въздействие на 11 септември

Атентатите от 11 септември имаха незабавен отрицателен ефект върху икономиката на САЩ. Много институции на Уолстрийт, включително Нюйоркската фондова борса, бяха евакуирани по време на атаките. В първия ден на търговия след атаките пазарът падна със 7,1 процента, или 684 пункта.

Само икономиката на Ню Йорк загуби 143 000 работни места за месец и заплати в размер на 2,8 милиарда долара през първите три месеца. Най-тежките загуби са във финансите и въздушния транспорт, които представляват 60% от загубените работни места.

Приблизителната стойност на щетите на Световния търговски център е 60 милиарда долара. Разходите за почистване на отломките в Ground Zero беше 750 милиона долара.

В онзи ден „бяхме една страна, една нация, един народ, точно както трябва да бъде“, каза по телефона преди годишнината Еди Фъргюсън, началник на пожарната служба в окръг Гучланд във Вирджиния.

11 септември 2001 година, когато бе атакувано сърцето на Америка

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Семеен скандал: - Значи така, мъжо. Можеш цял живот да пиеш едно и също уиски, а не можеш 2 дни да ядеш едно и също…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Остават пет въпроса за трагедията с подводницата &quot;Титан&quot;</p>

Трагедията с подводницата "Титан": Пет ключови въпроса остават без отговор

Свят Преди 35 минути

Бреговата охрана на САЩ ще проведе публично изслушване на 16 септември

Гришо за двубоя с Джокович: Искам да бъде един от най-добрите ми спомени (СНИМКИ)

Гришо за двубоя с Джокович: Искам да бъде един от най-добрите ми спомени (СНИМКИ)

България Преди 1 час

Двубоят между Джокович и Димитров е тази вечер от 20,00 часа в "Арена София"

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

ПП-ДБ обжалва отказа на прокуратурата да разследва Пеевски

България Преди 2 часа

Това се посочва в позиция на коалицията

<p>Зеленски казва, че планът за победа е готов на 90%</p>

Зеленски представи готов на 90% готов план за победа

Свят Преди 2 часа

В плана има няколко точки, добави украинският президент: военна, политическа, дипломатическа и икономическа

<p>Разкриха последните думи на Тито Джексън преди смъртта му</p>

Станаха ясни последните думи на Тито Джексън преди смъртта му

Свят Преди 2 часа

Тито Джексън почина на 70-годишна възраст от инфаркт

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

На какво се дължи аномалията с гравитацията в Канада

Любопитно Преди 2 часа

Тежим повече на Северния полюс и сме по-слаби на Екватора

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

Млад шофьор загина след удар в крайпътно дърво край Омуртаг

България Преди 2 часа

Вследствие на удара автомобилът се е самозапалил

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

Почетни граждани на София станаха олимпийците ни на празника на столицата

България Преди 3 часа

„Политическите битки пречат на София - призовавам политиците за помирение”, каза кметът Терзиев

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Съдят Майли Сайръс заради "открадната" песен на Бруно Марс

Любопитно Преди 3 часа

Бруно Марс обаче не е посочен като ищец

,

Само 50 пилоти могат да го направят: Най-трудното летище в света

Любопитно Преди 3 часа

Паро е летище от категория С, което означава, че пилотите трябва да имат специално обучение, за да летят там

Най-възрастният човек в света получи признание от Гинес

Най-възрастният човек в света получи признание от Гинес

Любопитно Преди 3 часа

Към днешна дата Томико Итоока е на 116 години и 116 дни

<p>На 29 години почина известна балерина</p>

Известна балерина почина на 29 години

Свят Преди 4 часа

Все още не е съобщена причината за смъртта

„Игри на волята“ е хитът на есенния телевизионен сезон

„Игри на волята“ е хитът на есенния телевизионен сезон

Любопитно Преди 4 часа

Екстремното риалити покори и дигиталното пространство с над 8 милиона гледания в социалните мрежи за първите три епизода и над 1 милион на премиерния епизод на официалния подкаст „След Игрите“

Мая Манолова няма да е водач на листа „БСП - Обединена Левица”

Мая Манолова няма да е водач на листа „БСП - Обединена Левица”

България Преди 4 часа

Окончателният състав и водачите на листи на коалицията за предстоящите парламентарни избори ще станат ясни до края на седмицата