С ниско съдържание на мазнини и калории, но пълни с важни витамини, минерали и антиоксиданти, както и с високо съдържание на фибри, крушите, култивирани преди повече от 4000 години, могат да се превърнат в новата суперхрана, пише в. "Дейли мейл".
Ето и 6 ползи за здравето от похапването на круши:
Край на махмурлука
Крушите могат да ви предпазят от тежък махмурлук, тъй като водят до намаляване на нивата на алкохол в кръвта.
Ако страдате от главоболие и сте чувствителни към светлина и звук след прекаляването с алкохол, то сок от круша би ви помогнал да избегнете дискомфорта на сутринта. Единственото условие е да сте го изпили преди запоя, а не след него.
"Тази практика отчасти е вдъхновена от дългата история на корейския сок от круши, който се използва именно по този начин в Азия", казва диетологът д-р Сам Кристи.
Ензими в крушите изглежда забавят разграждането на алкохола.
Повече за полезните витамини и минерали в крушите вижте във видеото:
В битка с диабета
Полифеноли в крушите имат защитен ефект срещу развитието на диабет от тип 2.
"Полифенолите са свързани с хипогликемично действие, което означава, че могат да помогнат за по-ниски нива на кръвната захар", казва още д-р Кристи.
"Яденето на необелени круши повече от пет пъти седмично подобрява и инсулиновата чувствителност. Те могат да предложат защита от дегенеративните страничните ефекти при диабет от тип 2, като забавеното кръвообращение, очни, кожни или бъбречни проблеми, подобно на полифенолите в ябълките, черното грозде, боровинките, касиса и зеленчуците", допълва д-р Кристи.
Дишайте по-леко
Крушите се използват в китайската медицина при белодробни заболявания.
Практикуващите твърдят, че в горещите летни месеци, може да се появи слуз в белите дробове, което води до недостиг на въздух. Те препоръчват сок от круши, който смазва гърлото и помага за намаляването на храчки.
Това е така, защото круши съдържат антиоксиданта глутатион.
"Глутатионът повишава имунитета на белите дробове и помага за предотвратяване на бактериални или вирусни инфекции чрез регулиране на натрупването на слуз", разказва практикуващ китайска медицина.
Специалистите обаче съветват при задух и затруднено дишане да не се прилага лечение със сок от круши, а да се потърси своевременно медицинска помощ.
Нормална бременност
Крушите съдържат хранителни вещества, които са необходими за протичането на нормална бременност, като сред тях се откроява фолиевата киселина. Тя е от съществено значение за предотвратяването на вродени дефекти при деца.
Всяка голяма круша осигурява около 14 микрограма фолиева киселина, чийто препоръчителен дневен прием през първите 12 седмици от бременността е 700 микрограма, а при възрастни и деца над 11-годишна възраст е 200 микрограма, сочат данни на Британската диетична асоциация.
Борят алергиите
Първият плод, който се дава на бебетата, често е круша не само заради вкусния си сок, но тъй като е малко вероятно да причини алергична реакция.
Това е така, защото крушите съдържат естествения антихистамин – куерцитин. Страдащите от сенна хрема и алергии често взимат добавки с куерцитин за облекчаване на симптомите.
Предпазват костите
Крушите съдържат високи нива на минерала бор, който помага на тялото да запазва калция.
Той също така поддържа производството на хормони, включително естроген, които помагат за предотвратяване на загуба на костна маса.
Една круша съдържа около една десета от вашите ежедневни нужди.
Крушите са също с високо съдържание на витамин К, който е от жизненоважно значение за здравето на костите. Една идея за идеалното здравословно ястие е сьомга със салата от спанак и круши.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!