Л ято, море, слънце и... парче студена и свежа диня. Освен че е вкусна, динята се оказва и изключително полезна за здравето, пише „Хелт“. Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.
Вижте още 5 неща, които може би не знаете за този плод.
Съдържа повече ликопен, отколкото доматите
Този прекрасен летен плод съдържа 91,5% вода, но е и много богат да ликопен – антиоксидант, който се открива в червените плодове и зеленчуци и влияе отлично на здравето ни.
Оказва се, че една купичка диня съдържа 1,5 пъти повече ликопен, отколкото свежите домати. Този антиоксидант помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система.
Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.
Експертите съветват да съхраняваме динята на стайна температура, за да можем да се възползваме от всичките ѝ здравни ползи.
Сокът от диня може да облекчи мускулни болки
Испански учени установиха, че консумацията на сок от диня може да действа успокояващо на мускулите след интензивна тренировка. Според тяхното проучване спортистите, които пиели чаша сок от диня час преди тренировка, имали по-малко мускулни болки и умерен пулс на следващия ден.
Това може да се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.
Динята е и плод, и зеленчук
Динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. И тъй като динята е и зеленчук, кората ѝ също е ядлива, пише още „Хелт“.
В динята се съдържа много вода
Динята съдържа 91,5% вода и е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци (вижте още: как да останем хидратирани през лятото). Недостатъчният прием на течности вреди на здравето. Според проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, жените, които са дори леко дехидратирани, страдат от главоболие, имат проблеми с концентрацията, чувство на умора и лошо настроение. Ето защо през топлите месеци е хубаво да включим и диня в ежедневното си меню.
Знаехте ли, че съществува и жълт сорт диня?
Може да ви е трудно за вярване, но съществува сорт диня, който не е розова отвътре, а жълта. Кората на жълтата диня е като тази на червената, но цветът и вкусът на сърцевината са различни.
Имайте предвид, че няма информация за хранителните стойности на динята. Повечето си изследвания учените са провеждали върху розовия сорт диня, допълва „Хелт“.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!