С ветовноизвестното телевизионно шоу „Кошмари в кухнята“ тръгва в ефира на Нова ТВ от 8 октомври, и така всяка сряда в продължение на десет седмици зрителите ще станат свидетели на невероятни истории, които шеф Манчев открива в ресторанти из цяла България.
“Всеки ресторант, в който влизаме, е на ръба на оцеляването и на практика е пред фалит. Причините за това са най-различни - безобразна хигиена, лош мениджмънт, семейна драма, кризата в обществото или в личния живот на неговите собственици.
Моята задача е да ги сблъскам с действителността, дори това да е кошмарно болезнено. В това шоу аз съм строг и безкомпромисен - или се променяш, или затваряш!”, казва Манчев.
В ”Кошмари в кухнята” шеф Манчев буквално съблича кирливи ризи, изпира ги и ги простира.
От самите ресторантьори зависи дали ще облекат чистите си дрехи обаче, за да променят и своя живот, и живота на своя ресторант.
„Успявам много бързо да видя проблемите в един ресторант, намирам решения за развитието му и правилното му функциониране, но само неговият собственик може да реши дали ще следват моите препоръки или ще продължи надолу към пълна гибел на своя бизнес.
В един от епизодите например, зрителите ще видят как затварям ресторант, за да го изчистя, защото е пълен с хлебарки. Хлебарки в храната! Представяте ли си?”,
споделя още шеф Манчев. Българският ресторант е като голямо семейство - казват от екипа на “Кошмари в кухнята” - тук хората прекарват 12-часови смени заедно, понякога 7 дни в седмицата, на Коледа, на рождения ден на детето си.
„Кошмари в кухнята“ е драматично риалити не само за малкия бизнес и неговите успехи и провали, но и огледало на личния ни живот, с всичките му мечти и разочарования, с болката и смеха през сълзи, с проблемите на няколко поколения под един покрив. В кухнята и касата на българския ресторант виждаш всичко, което се случва с обществото ни през последните 24 години.
Ресторантският бизнес може да бъде изключително атрактивен и бляскав външно, но всъщност е труден за управление, защото неговото оцеляване е свързано не само с елементарна хигиена, със стандарти за качеството на храната и обслужване, но и с хармония в отношенията между неговия персонал.
С помощта на практически съвети, но и много говорене, лично отношение, и понякога психологическа терапия, „Кошмари в кухнята” показва, че ако се положат нужните усилия и осъществят сериозни промени, то бизнесът може да оцелее, макар и в криза.
Създател на телевизионния формат “Кошмари в кухнята” (Kitchen’s Nightmares) е световноизвестният шеф Гордън Рамзи, който превръща живота на английски и американски ресторанти в истински кошмар, за да ги издърпа от дъното на тоталния провал и да ги облече в 5-звездна слава. “Кошмари в кухнята” стартира във Великобритания през 2004 г. по "Ченъл фор" (Channel 4). Печели сърцата на зрителите и взима награда "Еми" за дебют. Оттогава риалити шоуто обикаля цял свят - Франция, Италия, Испания, САЩ, Украйна, Швейцария, Германия, Полша и Финландия. Първият епизод в САЩ е гледан от 5,7 милиона зрители. Освен шеф Рамзи, който тази година се оттегли като водещ на предаването, в различните държави негови водещи са безспорни кулинарни авторитети като носителите на звезди „Мишлен” Кристиан Рейч (Германия) и Филип Ечебест (Франция), както и неповторимата телевизионна водеща и кулинарен експерт Магда Геслер (Полша).
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!