10 места, които със сигурност трябва да посетим в Япония
Планината Фуджи в Япония е една от най-големите забележителности на страната   
Източник: Thinkstock/Guliver
4

Я пония е страна на контрастите. Да, там се намират едни от най-модерните градове в света, които са пълни с бизнесмени с тъмни костюми, млади хора, облечени в съвременен стил, влакове стрели (едни от най-бързите в света), свързващи отделните населени места.

Но Япония е и страна на традиции и непреходна красота. По улиците на Киото може да срещнете гейша, облечена в кимоно, а из цялата страна са разпръснати древни храмове и култура, която ще ви върне хилядолетия назад във времето.

Ако сте пътешественици, които искат да се гмурнат в цялата културна прелест на Япония, японската национална организация за туризъм ви предлага 10 места, които със сигурност да включите в туристическия си списък, пише сайтът "Невърстоптравелинг".

1. Токио

Източник: Thinkstock/Guliver

Столицата на Япония Токио – една невероятна смесица от традиционен и модерен градски живот, е най-популярната туристическа дестинация в страната.

Храмът Сенсоджи е сред най-емблематичните исторически забележителности в района и се посещава от близо 30 млн. души годишно. Построен е в чест на Буда Канон. В самото сърце на града пък се намира Императорският дворец, който е дом на императорското семейство. Гинза пък е името на първата алея за пазаруване в Япония. Тя също се намира в столицата и днес целият район около булеварда се оказва най-големият развлекателен квартал в страната.

Храмът Сенсоджи
Храмът Сенсоджи Източник: Thinkstock/Guliver

В Токио може да опитате традиционната кухня в много заведения, но има и ресторанти, които предлагат италиански, китайски, френски и други блюда. Суши ресторантите пък са в изобилие край известния рибен пазар Цукиджи.

2. Киото

Източник: Thinkstock/Guliver

Според японската национална организация за туризъм древната столица Киото също е сред най-популярните дестинации за чуждестранните туристи. Този град въплъщава всички представи, които хората имат, когато стане дума за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци, градини и т.н.
Киото е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана. Киото – със своите 1600 будистки храмове, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура, остава непокътнат и е един от най-запазените градове в страната.

3. Канагава

Въпреки че името може да не е много популярно за американските туристи, Канагава е префектурата, където се намират Йокохама (съседният град на Токио) и Камакура (исторически крайбрежен град).

Източник: Thinkstock/Guliver

Камакура, където може да видите гигантска статуя на Буда, е популярна дестинация за хората, които живеят в Токио, тъй като се намира едва на час път с влак от столицата на страната и... има плажове.

В Хаконе (отново в префектурата Канагава) пък хората отиват, за да се насладят топлите минерални извори и невероятните гледки към планината Фуджи.

Планината Фуджи, разположена на 100 километра от Токио, е една от най-големите забележителности на страната. Освен че е активен вулкан, тя е и свещено място за практикуващите шинтоизъм - националната религия на Япония. Високата 3776 метра планина е най-високата в Япония и най-посещаваната в света. Тя е и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

4. Осака

Осака е един от трите най-големите градове в Япония и бизнесцентър, където се намират централите на няколко големи международни компании.
Историци твърдят, че будизмът бързо си поправя път в Япония именно чрез Осака, който първи посреща будистките поклонници.

Източник: Thinkstock/Guliver

Осака е запазил добре в сърцето си и останки на храмове, строени още преди епохата на будизма. Един от най-старите храмове в Япония е наричан от местните Сумиоши Тайша.

5. Чиба

Град Чиба се намира на едва 40 километра от Токио. Там се намира един от най-големите увеселителни центрове на света, построен през 1983 г. - японският „Дисниленд“.

6. Айчи

Айчи е дом на „Тойота мотърс“, известен е с производствената си дейност и това е причината да привлича много бизнес пътешественици. Нагоя - административният център на префектура Айчи, е популярно място за бизнес конференции, но привлича туристи и със замъка, музея и градините си.

7. Нара

Нара е първата столица на Япония – дори преди Киото – в периода от 720 г. до 784 г. Градът е известен като люлката на японската култура. Заради своята значимост той е вторият обект в Япония, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Древният град е бил построен по модел на тогаващната столица на Китай Чан Ан. Храмовете на Нара запазват влиянието си дори и след преместването на столицата в Хеян-Кио, така Нара остава известна като Нанто - южната столица, защото новата е на север. Сред забележителностите в града са 6 будистки храма, един шинтоистки, императорският дворец Хейджо, гората Касугама, паркът Нара и доста други. В Нара се намира и най-старият древен храм в света Хорюдзи.

Особено внимание заслужава Тодайджи.

Източник: Thinkstock/Guliver

Храма Тодайджи – или "Великият храм на Изтока", е най-известният и исторически важен храм в Япония от VІІІ в. и най-голямата дървена сграда в света, пазеща най-голямата статуя на Буда в страната, която е висока 16 метра и е направена от бронз.

Именно Тодайджи е причината правителството да премести столицата от Нара в Нагаока заради огромното влияние, което са имали будистките монаси.

8. Хирошима

Източник: Thinkstock/Guliver

Хирошима е известен като първият град, който е станал обект на атака с атомна бомба - от страна на САЩ по време на Втората световна война през август 1945 г. В памет на стотиците хиляди изгорени мирни жители е издигнат световноизвестният Мемориал в Хирошима.

Мемориалът в Хирошима, наричан още Парк на мира, е обширен мемориален парк в центъра на японския град. Мемориалът в Хирошима е вписан в списъка на ЮНЕСКО на Световното наследство през 1996 г. – въпреки възраженията на китайските и американски власти.

В Хирошима има още един обект в списъка на ЮНЕСКО - шинтоисткото светилище на Ицукушима. Мястото е и в списъка на Националните богатства на Япония.

Източник: Thinkstock/Guliver

Светилището е посветено на трите дъщери на Сусаноо, който е повелител на моретата и бурите и брат на слънчевото божество Аматерасу. Островът се счита за свещен и дълго време на обикновените хора не е било позволявано да стъпват на него. Основната постройка е изградена върху дървена конструкция във водата. "Прагът" на комплекса е т.нар. тории — червена дървена порта, през която лодкарите е трябвало да преминат, за да имат правото да стъпят на свещената земя, където се намира светилището.

Островът се счита за толкова свят, че от 1878 е забранено на него да се раждат или умират хора. Дори днес бременните жени трябва да напускат околността, преди да родят, както и неизлечимо болните и най-старите хора, а погребенията са забранени. Тории на светилището се е превърнала в символ на Япония и е една от най-посещаваните туристически атракции.

9. Окинава

Окинава – група острови, разположени южно от Япония. Те се смятат за японския еквивалент на американските Хавайски острови. Островите имат уникална местна култура и са популярни със субтропичния си климат, красивите плажове и едни от най-добрите места за гмуркане в света.

Източник: Thinkstock/Guliver

Много проучвания показват, че в префектурата Окинава живеят най-много столетници и суперстолетници – хора над 107 годишна възраст. Става дума за хора, чиито здравни показатели са изненадващо добри за годините им. Според специалистите един от ключовите фактори за дълголетието на окинавците е техният хранителен режим, който включва голяма консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни.

10. Хього

Най-голямата притегателна сила за туристи в Хього е замъкът Химеджи, който също е под закрилата на ЮНЕСКО и един от най-впечатляващите замъци в Япония, а и в света.

Замъкът Химеджи
Замъкът Химеджи Източник: Thinkstock/Guliver

Замъкът е най-добре запазеният и най-чист пример за японски замък, включващ общо 83 постройки и множество отбранителни системи. Замъкът често е наричан хакуроджо ("бял чаплов замък") заради блестящата си бяла фасада и приликата с излитаща птица.

Най-старите сведения за замъка са от 1333 година, когато Акамацу Норима построява първото укрепление на хълма Химеяма. Укреплението е разрушено и построено наново през 1346 година с името Химеяма, а два века по-късно са добавени пристройки и замъкът е наречен Химеджи.

Вижте още любопитни дестинации тук.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 8 минути

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 36 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 2 часа

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 2 часа

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист