К онсумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи, съобщи "Май дей".
Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове.
Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи.
Те подтискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията (зачервяването на кожата).
Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор.
Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие.
SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.н.
Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. Диетологът Сам Кристи отбелязва:
"Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието.
Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло". Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!