"Иа аме толкова хиляди идеи и толкова несготвени неща все още",
призна пред гостите си Ути Бъчваров, който днес отбеляза с приятели в парка на Военната
академия 15 години в ефир на "Бързо, лесно, вкусно".
Артистичният водещ на първото българско кулинарно телевизионно предаване
беше поканил над 500 гости, които почерпи с вкусни салати и мезета, прекрасна
скара, пикантни манджи, студена бира и други подходящи за случая напитки.
За приповдигнатото настроение на градинското увеселение се погрижи и истинска Духова Музика - великолепният брас бенд на Вили Николов.
Ути Бъчваров е направил вече 3000 предавания в поредицата, която отначало се
казваше само "Вкусно". И казва: "Светът е много разнообразен и разнолик и
е хубаво да се опитаме не да го сготвим целия, но поне да го целунем.
Аз съм готов, а и като
гледам и моите приятели и зрители на БНТ (bnt.bg) са готови да изядем още едни 15 години
"Вкусно", защото самият аз съм много инициативен
човек и както се казва сънувам храна и това личи и в предаването".
Петър (Ути) е роден в
центъра на София преди 42 години. Той е правнук на знаменития актьор Стоян Бъчваров, основател на Варненския театър, и син на покойната Галя Бъчварова,
дългогодишен главен редактор на Телевизионния театър в БНТ. Точно майка му преди години насърчавала първите му кулинарни опити. Като случайно отклонение Ути определя годините, прекарани в...
електротехникум.
После на правилното място - в тогавашния ВИТИЗ - завършил театрална критика при Севелина Гьорова и
кинорежисура при Хачо Бояджиев. Години наред се е снимал - в много чужди продукции, които се правят у нас.
Започва в радиото и шест години води по БНР популярното предаване "И рибар
съм, и ловец съм", правено навремето от легендарния Григор Вачков.
В основата на идеята за "Вкусно" са той, майка му Галя и продуцентът Нико Тупарев.
Ути е автор на четири отдавна изчерпани книги в поредицата "Вкусно":
"Рецептите на Ути", "4 сезона рецепти", "Рецепти без граници", "Наръчник на
домакинята за готвене по сезони", а най-успешната му е "Как отслабнах - 50 килограма",
издадена през 2004 г.
С археолога проф. Николай Овчаров са автори на книгата "Пътешествие из страни на орли и замъци" - за вълнуващо приключение из страните на Западните Балкани.
"Човек, ако умее да готви по няколко начина - с хубави продукти, за
хубави хора, с хубави питиета, с интересни, сочни, вкусни, любовни, романтични,
люто-кисели и сладко-кисели думи, няма как да повтори една рецепта. Аз смятам,
че съчетавам всички тези умения", изтъква той. Според него човек трябва да
премери поводите, в които може да си позволи да хапне повече.
"Аз лично не излизам всеки ден, въпреки че имам много приятели и не си
позволявам всеки ден да поседна от обед или да си позволя повече вечерта.
Предпочитам 1-2 пъти седмично да отдам заслуженото на богатството на трапезата,
а през другите дни обичам онази симпатична храна за лятото - салатите, рибата,
леките храни", признава Ути.
С усета си към храната, с финото си чувство за хумор и с
огромното разнообразие рецепти той е спечелил милионна и вярна телевизионна публика. През години в предаването му
"Бързо, лесно, вкусно" са гостували всякакви интересни гости българи от цялата страна и чужденци, посланици, дори министър-председателят и много други.
Ути Бъчваров след 3000 тв предавания
Очарователният водещ на "Бързо, лесно, вкусно" отбеляза днес 15-годишнината на предаването на БНТ с приятели в парка на Военната академия
13 май 2012, 18:54
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!