Вр рата
среща на мрежата "Тера Мадре" (terramadre.org) на Балканите е от 29 юни до
1 юли 2012 г. в Българската академия на науките и в Университетската ботаническа
градина в центъра на София.
Кметът на София Йорданка Фандъкова и Карло Петрини, основател на Slow Food или "Бавно хранене", ще открият
регионалната среща в Университетската ботаническа градина на ул. "Московска"
49. Тази година проектът е съфинансиран от
Столичната община и е в подкрепа
на кандидатурата на София за европейска
столица на културата - 2019 г.
Форумът е организиран за
втори път и събира над 150 представители на мрежата на традиционни хранителни
общности на Slow Food от 10 балкански страни.
"Тера Мадре Балкани" ще има няколко дискусионни панела в БАН, за да бъде обсъдена новата обща селскостопанска политика на
Европейския съюз и предизвикателствата и възможностите за дребните фермери в общността и извън нея, бъдещето на регионалната мрежа "Тера Мадре",
оползотворяването на местните ресурси за устойчиво развитие в селските райони,
както и ролята и връзките на младите хора с устойчивата храна.
Значението на
храната като елемент от културата на местните общности
ще бъде предмет на
обсъждане на кръгла маса, която ще се състои в Ботаническата градина.
По
традиция Slow Food има отворена програма в
градината на "Московска" 49. Любителите на традиционните и автентични вкусове ще се запознаят с уникални
продукти от страните от региона.
На открит базар със свободен достъп "Вкусете
Балканите" в събота от 10 до 14 ч. ще могат да се видят и опитат храни от
Балканите, които носят духа и аромата на мястото, където се произвеждат: зелено сирене от Черни
Вит и нафпавок от България, брънза де Бурдуф от Румъния, сладко от диви смокини
от Македония, сладко от пожегачка слива от Босна и сирене в мях от Херцеговина,
богато разнообразие от мед, вина и др.
Пак в събота, но от 19 до 22 ч. на "Трапеза на открито" ще могат да
бъдат опитани ястия, приготвени от младите членове на Slow Food със специфични
продукти от Балканите.
Традиционни балкански вкусове
ще забъркат младежи от Балканите в кухните на кулинарното училище Amuse
Buche и сп. "Меню", италиански готвачи от кухнята на "Остерия Барбароса", Бояна
Рачева и Борис Тасев от блога за качествена храна "Foodies", Дешка Кротева от с.
Горно Драглище, Йоланта Делибозова от "Вкусно с Йоли", ученици от техникума по
готварство в Самоков и представители на асоциация "Арабис" и на читалището
от с. Драговищица, Кюстендилско и др.
Ще имате възможност да опитате висококачествен
италиански зехтин и да наблюдавате демонстрация на традиционна италианска паста,
организирани от Италианската търговска камара в София. Виното е предоставено от Асоциацията на независимите
винари и лозари.
"Венци Благоев Джазтет" ще зарадват участниците с импровизации,
в които може да се включи всеки участник.
В
неделя (1 юли) сутринта от 11 ч. е време за семейството, когато
гости на "Тера Мадре Балкани" ще бъдат „Джаз за деца" с Венци Благоев и Мария
Донева с нейните вкусни стихове. Предвидени са дегустация на сезонни плодове и
интересни игри.
В Университетската ботаническа градина ще
звучат „зеленчуков джаз" с инструменти от различни зеленчуци. Децата ще се учат
още как да правят селски бонбони с леля Дешка от Горно Драглище.
"Трапеза
на открито" и "Вкусни звуци и стихове" са с достъп с билет на цена 15 лв.,
който може да се купи онлайн от www.ticketstream.cz/bgts.
В централната сграда на БАН на бул.
Цар Освободител" е подредена изложба, която представя дейността на Slow Food, както и 11-те уникални продукта, подкрепяни от движението.
Експозицията се допълва тематично и от личната колекция на г-н Тома Белев от
автентични престилки от български народни носии. Изложбата може да бъде
разгледана свободно в продължение на две седмици от 29-ти юни.
"Тера Мадре Балкани" дебютира през 2010 г. в София
като първата мрежа от
хранителни общности от няколко страни на един и същи регион. Slow Food
подкрепя пряко повече от 25 проекта в страните на региона - от поддържане на
малки, уникални производства, застрашени от изчезване (като зеленото сирене от Черни Вит, сладкото от диви смокини,
чесънът от Любитовица), през картографиране на местните традиционни продукти и
промоция на късите хранителни вериги до дегустационни и образователни
инициативи в училищата.
Тази година в срещата се включват над
150 делегати от 10 страни: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция (5), Косово, Македония, Румъния, Сърбия и Турция.
"Тера
Мадре" е световен форум на хранителните общности, лансиран от Slow Food през 2004 г. в Торино, Италия. Той обединява дребни
фермери и производители на храна, кулинари, хора от академичните среди и младежи
за обсъждане на пътищата за подобряване на хранителната система и за
производство на храна по устойчив, екологично чист и честен начин.
Световното движение "Бавно хранене" отново в София
Втората среща на мрежата "Тера Мадре" на Балканите е от 29 юни до 1 юли 2012 г. в БАН и в Университетската ботаническа градина
28 юни 2012, 17:28
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!