И зненадата постепенно отстъпва място на любопитството, объркването и дори отвращението - хора се колебаят дали да опитат от шоколадите с насекоми или брашнени червеи, предлагани от производител на шоколадови изделия в град Нанси в Източна Франция, разказва в репортаж на темата АФП.
Човек не трябва да се вторачва в насекомите, защото в противен случай няма да изяде шоколада, казва Силвен Мюскар - майсторът сладкар, чието дело е този шоколад.
Първоначално идеята му била да създаде шоколад с крилца от щурец. Тя му хрумнала, докато работел в Япония и Южна Корея. "Там консумирах варени насекоми като една трета от човечеството - разказва той. - Пожелах да включа насекоми в производството на шоколад".
Сега Мюскар предлага в сладкарския си бутик шоколадови бонбони с бадеми, лешници, фъстъци, захар и... позлатен шурец. (вж. снимки)
Редовните му клиенти предсказват успех на новото лакомство.
Не знам какво да мисля, но искам да опитам от този шоколад заедно със семейството си, уверява клиентка.
Шоколадът с брашнени червеи, които също са покрити със злато, обаче не се радва на единодушно одобрение. Някои клиенти дори се заричат, че никога няма да докоснат подобна стока. Опасенията им са свързани с евентуална поява на тения, но са неоснователни - въпросните червеи са сварени, а след това дехидратирани от специализираната фирма MicroNutris.
Произведенията на Силвен се продават за по 22 евро за кутия от девет броя.
Всъщност яденето на насекоми не е вредно, даже напротив - доклад на ООН от тази година го посочва като възможност да се намали затлъстяването.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!