Нали и вие сте забелязвали, че храната в самолетите често е безвкусна? Причината обаче се крие не в ниското й качество, а в ниското... атмосферно налягане. Има обаче и продукти, които над облаците са дори по-вкусни.
Вкусовите рецептори и обонянието възприемат химичните сигнали от околната среда и се влияят от атмосферните условия. На 10 хил. м височина налягането в самолетната кабина е подобно на налягането в планината на 2500-3000 м над морското равнище. Как възприемаме вкуса на една или друга храна зависи от индивидуалния праг на чувствителност, но при всички този праг е по-висок в условията на ниско атмосферно налягане.
Доматеният сок преди бирата
В такава среда ние усещаме вкуса на храните притъпено, както когато имаме хрема. Солта, захарта и различни други подправки се усещат доста по-слабо във въздуха, отколкото на земята. Леките, неутрални храни пък имат блудкав вкус. Изненадващо е, че прагът на чувствителност при киселините не се променя, както установява изследване на германския институт "Фраунхофер".
Вкусът се променя и при напитките. Кафето, например, е по-горчиво, отколкото на земята, а леките ароматни вина губят букета си и започват да киселеят.
Затова пък вкусът на тежките червени вина се запазва.
Германското изследване разкрива и тайната на доматения сок - една от най-любимите напитки на пътниците на "Луфтханза". Годишно пасажерите на германската авиокомпания изпиват 1,7 млн. литра доматен сок, което означава, че той е по-предпочитан дори от бирата.
Това в така, защото, ако при нормални наземни условия доматеният сок има вкус на застояло, сред облаците той сладни, освежава и ухае на плодове.
Защо ли? Ами защото тези вкусови нотки не се усещат при нормални условия и излизат на повърхността само при ниско атмосферно налягане.
Сол и захар на воля
Изследването на института "Фраунхофер" е било проведено по поръчка на "Луфтханза" с цел да бъде подобрена храната на борда.
Откритията за промените във вкусовите усещания обаче не извеждат универсална формула, която да реши проблема.
Въпреки това учените дават ценни съвети на фирмите доставчици на храна. Сега те могат да си позволят с чиста съвест да пресоляват и подслаждат, без да се притесняват, че пътниците ще останат недоволни.
А на пасажерите не им остава друго, освен да си поръчват тежко червено вино, доматен сок и възможно най-сладкия десерт.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!