Изданието "Ню Йорк таймс" посвети статия на столицата ни, в която разказва как човек може да прекара 36 часа неусетно, омагьосан от колорита на културата, историята и нравите ни.
Това, което определено прави впечатление на чужденците у нас, явно е кухнята.
Комплименти от авторката на статията Кристин Аджудуа
печелят кебапчетата, наденичките и платата с мешана скара.
Освен това тя не пропуска да спомене и две от супите, които българите наистина консумираме доста често – таратор и шкембе чорба.
Виното и разнообразието ни от чайове също са включени.
Дадени са цени и места, на които всеки може да отпие глътка българско ароматно вино или горещ чай.
В статията намират място редица културни забележителности (Вж. галерията на "Ню Йорк таймс"), сред които Националния дворец на културата (НДК) и Музея на социалистическото изкуство, в който чужденците могат да видят черно-бели снимки с пропагандни текстове, както и да си купят шапки и тениски от магазина за сувенири.
Хорото също е включено с думите:
"Искате да станете господари на стъпките?
Запишете се в групата за 6 лева на урок".
Интерес буди и Мостът на влюбените, по който хората могат да разглеждат различни изложби, докато се разхождат.
На Женския пазар пък си личи, че авторката е преживяла истинско приключение.
В статията тя описва как българските "бабушки" продават всичко – от картофи до баници на сергии, които нямат ред, а са разпръснати хаотично още от 1909 г., та чак до сега.
Интересното, а и хубаво на фона на всички суперлативи за колорита, сблъсъка на култури, истории и епохи, е, че столицата ни не отнася почти никакви критики.
Нито за неуредица, нито за мръсотия, нито за отношение към чужденците. Те някак избледняват на фона на останалото... Или поне за 36 часа.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!