"Моцарелки", приготвени пред очите на клиентите, кулинарно училище, библиотека, седем тематични кухни. Това е новооткритият ресторант Eataly, наричан още храм на италианската кухня, в който ще се проповядва философията на здравословното хранене на жителите на Ню Йорк.
Във вторник, деня на откриването, десетки продавачи се суетяха сред гаргантюанския декор от жамбони, сирена и пирамиди от ръчен хляб.
Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и архиепископ Тимъти Долън срязаха традиционната лента и веднага вътре се струпаха нюйоркчани, любители на здравословното хранене.
Огромното "царство на кулинарията, произведено в Италия" е съюзник на международното движение "Слоу Фууд" (SlowFood.org), което отстоява биоразнообразие в хранително-вкусовата индустрия и качествена, природосъобразна храна на справедливи цени.
Подобни храмове на кулинарията има в няколко италиански града и в Япония,
а първият на територията на САЩ бе отворен в центъра на Торино през 2007 г. и е посещаван от стотици хиляди хора годишно.
В Ню Йорк Eataly е плод на сътрудничеството между Оскар Фаринети, основател на марката, на прочутия американски главен готвач Марио Батали и съдружника му Джоузеф Бастианич.
Eataly работи седем дни в седмицата и разполага с всичко, за което могат да мечтаят почитателите на ризото и паста ал денте - ателиета за колбаси и сирена, фурна, месарница, рибен магазин, бакалия, енотека, неаполитанска пицария и още шест тематични ресторанта, библиотека и кулинарно училище.
Цените на вината, които ресторантът предлага, например, са както на други места - от десетина долара за някои видове Pinot Gris до над 8000 долара за Barolo "резерва".
Повечето продукти са от Италия, като биволската моцарела, която се доставя по въздуха, консервираните домати и колбасите, както и минералните води.
Още по-важно от произхода на продуктите е качеството на приготвянето на храната
и опазването на природата и сезонните цикли. Всичко това е в сърцето на философията на кулинарния храм.
Във фурната хлябът "е същият като този, който са яли римляните - с естествена мая. Не се използва бирена", обяснява шеф-хлебарят Алесандро Алесандри. "Дори в Италия се яде хляб с естествена мая само в Неапол - вече никой не прави такъв хляб".
Той признава, че американските клиенти ще трябва да свикнат със забравените или дори непознати вкусове, защото ресторантът ще отстоява философията на здравословното хранене.
Освен вкусни блюда, нюйоркчани ще имат възможността да научат нещо повече за приготвянето на храната и консумацията й чрез библиотека и специализирани курсове.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!