"Когато се връщам назад във времето, това, което ми остава, е изборът на професията. Въпреки възрастта, на която съм го направил - 15 - 16 години, този избор бе искрен и спонтанен - това съм искал да правя и това правя. В нито един момент през тези години не съм се чувствал на работа, защото съм бил на мястото и в средата, в която съм желаел да бъда."
Така започва разговорът на Екатерина Тотева от БТА с Жоро Иванов, председател на "Евро-Ток България", избран за почетен готвач на президента на България. Пpедстои форум, на който професионалистите от "Евро-Ток България" - член на европейската кулинарна асоциация, ще покажат от 3 до 5 декември в София своите умения в областта на висшето кулинарно изкуство.
"Вече над 30 години продължавам да съм в кухнята и да върша това с много обич и удовлетворение", продължава разказа си шеф Иванов. Тогава родителите ми казаха - е, поне гладен няма да бъдеш, дори и нищо да не излезе, ще си близко до храната, спомня си виртуозът в кухнята реакцията на семейството, когато през 70-те години обявява професионалния си избор. А пътят на бъдещия шеф-готвач към кулинарния храм започва от сегашната софийска гимназия по туризъм.
Човек подсъзнателно знае какво иска да прави, въпросът е дали ще успее да премине търпеливо всички етапи по пътя до целта. В нашата професия търпението е много важно качество. Не можеш да приготвиш ястие - ей сега, в момента, то изисква технология, ред на приготвяне, а за това е нужно внимание, търпение и отношение, разкрива маестрото в кулинарията една от тайните да станеш шеф-готвач.
Според него кулинарията винаги е била интернационална професия и дори в затворената система на предишния строй
шансът да се докоснеш до висшия пилотаж в тази област се появява с отварянето на Японския хотел.
Там шеф Иванов започва първата си работа. Не разделям периодите на социализъм и капитализъм, това е работа за историците и за хората, които се занимават с политически анализи - те определят периодите и поставят човека, зависим от едно или друго. За всеки човек винаги има място и възможност за развитие във всяка нормална обществена среда, смята шеф Иванов.
Преди 20 години в Японския за три закъснения уволняваха, сами си направете паралела сега къде сме, спомня си елитният готвач. Имаше лична дисциплина на тези, които тогава управляваха кухнята, защото това беше поколение, което се е формирало малко преди 9 септември и при тях нямаше компромиси.
Днес елитът на шеф-готвачите е в разнобой -
цари егоцентризъм и виждането, че като приготвиш две - три ястия или успешно меню, това е черешката на тортата, с горчивина отбеляза шеф Иванов и допълва, че кулинарията е екипна работа. Най-вече според него трябва да се познават тези, за които се приготвя храната.
В САЩ елитен шеф-готвач инвестира около 200 - 250 хил. долара в периода, в който трябва да стигне до тази позиция - за около 15 години. Тези пари се влагат в образование, пътувания, изучаване на кулинарията, участие във форуми и кулинарни състезания, в контакти с елитни шеф-готвачи, разказа Жоро Иванов.
В Европа да стигнеш до шеф-готвач "струва" между 60 и 80 хил. евро. Според шеф Иванов, ако човек иска да се занимава с бизнес, кулинарията е най-доброто поприще. Нашите ученици обаче сякаш не виждат това. Една от причините е, че програмите, по които те се подготвят в професионалните училища за кулинария и туризъм, произвеждат безработни. Училищата трябва да са отворени за професионалните шеф-готвачи, смята Иванов.
"Почетен готвач на президента" не носи дивиденти, отчита избраният на този пост шеф Иванов. Почетен готвач на президента се става, когато човек иска да е съпричастен със случващото се в държавата му.
Понякога се подценяват малките детайли в кулинарната дипломация, всичко се случва на маса и начинът, по който е посрещнат човек, определя неговото отношение към всичко, разказва професионалистът. Последната вкусна част от посещение на високо равнище, подготвяна от шеф Иванов, е държавната визита в България на президента на Бразилия Дилма Русеф.
Човекът, който е готвил за държавни и правителствени ръководители казва още, че би поднасял сутрин на любимата жена авокадо с банани - най-полезното, по думите му, нещо за една жена, а за себе си - пюре от ябълки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!