Г лавният готвач на френските президенти, 60-годишният Бернар Восион се пенсионира след като е работил 40 години в кухнята на Елисейския дворец.
На 31 октомври той е поднесъл за последен път ястията на президента Франсоа Оланд.
Восион е готвил за Жорж Помпиду, Валери Жискар д'Естен, Франсоа Митеран, Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд, пише френското издание 20 minutes.
По време на работата си Восион си е съставил ясна представа за вкусовете на всеки от лидерите на страната.
Главният готвач на Елисейския дворец попаднал случайно в президентската кухня, разпределили го там по време на военната му служба. Постепенно се издигнал по служебната стълбица и бил назначен за главен готвач още по време на Жак Ширак, голям любител на трапезите във френски стил.
По време на работата си той е имал на разположение кухня от 500 квадратни метра и два екипа помощници. Готвачът разказва, че Жак Ширак бил голям любител на месните блюда. Поднасяли му големи порции с червено вино. А сред любимите му ястия била телешката глава. По специални рецепти за Ширак приготвяли охлюви и кисело зеле.
Митеран не е стъпвал в кухнята и дори не е знаел името на човека, който му готви. Той обичал морски деликатеси. Същите блюда били любими и на Никола Саркози, който постоянно пазел строги диети.
При Саркози от президентското меню изчезнали сирената, фоа-гра, а също шоколадът, който се поднасял при Ширак.
Според Восион настоящият президент Оланд не е капризен по отношение на храната. Изобилието от ястия се върнало, но без скъпи деликатеси като омари, трюфели, хайвер. Оланд обичал да си похапва и не го криел. "Той почти не е отхвърлял блюдо" - разказва готвачът.
Восион споделя, че някои президенти не обичат да разкриват любимите си храни, тъй като по време на пътувания в чужбина все тях им поднасят. Така се случило с Жак Ширак. "Аз му сготвих два или три пъти телешка глава. За това научиха всички и после, за да угодят на президента на Франция, готвачите по време на пътуванията му поднасяха само това" - разказва Восион.
Главният готвач на Елисейския дворец е трябвало не само да готви на президентите, но и да организира приемите на влиятелни политици в резиденцията. Работата не е никак лека, твърди той. Всяка грешка може да доведе до уволнение.
Кремълските готвачи също не крият вкусовите предпочитания на руските лидери. Главният готвач Михаил Жуков веднъж призна, че президентът Владимир Путин макар и да предпочита здравословното хранене, понякога си позволява дребни удоволствия като сладоледа. А Жил Брагар, който някога е готвил за президента на Русия, твърди, че той изпитва "параноиден страх" да не бъде отровен.
По тази причина по нареждане на Путин квалифицирани дегустатори - лекар и готвач - задължително проверяват всяко сервирано му ястие за наличие на отрова. Що се отнася до Борис Елцин, Жуков лично е потвърдил, че той е обичал водката,която му поднасяли с кисели краставички.
Сега на мястото на пенсионирания главен готвач Восион началник на президентската кухня в Елисейския дворец ще е неговият бивш помощник Гийом Гомез.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!