М атематичката Юджиния Чън от Шефилдския университет изведе формула, която осигурява пица с идеално разпределение на плънката и хрупкава кора, съобщи Фокс нюз.
Д-р Чън работила с веригата "Пица експрес", за да установи защо голямата им 36-сантиметрова пица се търси повече в сравнение с класическата, която е с диаметър 28 см.
Така тя изчислила какво трябва да е съотношението на плънката към тестото в зависимост от размера и дебелината на блата.
Изводите й са, че дори и тестото и гарнитурата да са винаги в едно съотношение, коефициентът на плънката към кората в хапката се променя в зависимост от размера на пицата.
По-малките пици имат средно 10 процента повече продукти в една хапка от по-големите, но в големите всичко е по-равномерно разпределено и хапките си приличат.
Колкото по-голяма е пицата, толкова по-тънка е основата.
При големите пици е важно как се подреждат отгоре продуктите и те се слагат по-равномерно.
Изпичането им не се различава от малките, но гарнитурата стига по-близо до ръба.
Формулата е t делено на d, умножено по r на шеста степен върху (r на трета степен минус 15) на квадрат, където d е постоянният обем на тестото, а t - постоянният обем на плънката.
Останалото е правилното съотношение на основата към гарнитурата за оптимален вкус на всяка хапка.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!