Дм ма братя пекат гевречета за коледари в етнографския
комплекс "Старият Добрич".
Иван и Господин Драгневи пазят
тайните на старовремската фурна от години.
Някога на Коледа стопаните са хвърляли на гегите на
коледарите гевречета за здраве. И сега на празника децата се
радват на вкусните хлебчета, обясняват в работилницата откъде
идва традицията.
Рецептата е обичайна - брашно, сол, вода, малко мая, за да
стане тестото по-твърдо.
После гевречетата се пускат във вряща
вода с глюкоза, която при изпичането им придава блясък, разкрива
Господин Драгнев.
Специфичният вкус идва от уханието на дървата
в каменната пещ.
За Коледния кравай най-много трябва
да се внимава при
втасването на тестото, съветва майсторът. Обикновено за 45
минути то е готово - ако се избърза, се напуква, ако пък
превтаса, краваят става "на подметка".
Преди няколко години режисьор от телевизия в Германия
опитал от лакомствата в етнографския комплекс и толкова бил
заинтригуван от старовремската технология, че заснел филм
"Гевреци по български".
Неотдавна заедно с филма на диск
чужденецът ни изпрати и писмо, че "българските гевреци" са
спечелили награда на фестивал, разказват братята.
По-малкият от тях - Господин, е спечелил за занаята и Иван. В
трудните години на прехода "старшият" дошъл във фурната от
завод "Метал" в Добрич, където е настройвал преси.
За година в старата фурна през ръцете на майсторите минават
по 24 тона брашно. Братята не могат да пресметнат колко
деца са зарадвали досега с коледни гевречета.
Двама братя пазят тайната на коледните гевречета
Майсторите Иван и Господин Драгневи пекат гевречета за коледари в етнографския комплекс "Старият Добрич"
24 декември 2011, 20:38
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!