П озволете си да се изкушите с едно голямо парче шоколадова торта, защото днес честваме националния ден на сладкиша.
Тортите имат богата кулинарна история. Съвременният им облик е претърпял бурно развитие през годините.
Повече за празника и честванията разказва "Фууд панда".
В Гърция, тортите са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед.
Римляните пък са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши.
Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете.
В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и "торта", като взаимнозаменяеми, за всичко направено от тесто.
Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство.
Лесна рецепта за вкусен шоколадов сладкиш
Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи.
В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес.
Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чиито цени могат да достигнат, колкото една средна заплата.
Най-емблематичната торта за България е бисквитената или т. нар. селска торта.
Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.
В редица европейски столици днес по улиците ще се продават мини торти със знамената на държавите, красиво опаковани и много вкусни.
Научете още интересни факти за шоколада в Деня на шоколадовата торта във видеото.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!