В някои части на света, особено в САЩ, 3 август се почита като Денят на динята.
Тя произхожда от Южна Африка, а в Америките е пренесена около XVI в.
Динята е сладка като повечето плодове, но е от семейство тиквови – в него се класифицират зеленчукови култури като диня, краставица, пъпеш, тиква, тиквичка. Кората ѝ също е ядлива.
Според книгата на рекордите на Гинес най-голямата диня в света е огледана от американеца Крис Кент от Тенеси през 2013 г. и тежи близо 159 кг. (Вж. снимка)
Динята е особено полезен в най-различни аспекти.
Тя съдържа 91,5% вода и е изключителен съюзник в битката с дехидратацията през горещите месеци.
Динята е богата на ликопен – антиоксидант, който помага за борбата със свободните радикали и съответно подобрява имунната система. Според някои специалисти ликопенът може да има превантивна функция срещу развитие на сърдечни заболявания и някои видове рак.
Динята е богата на витамин С и витамин А, а купичка от този червен плод съдържа едва 46 калории.
Сокът от диня може да облекчи мускулни болки.
Твърди се, че динята намалява високото кръвното налягане при хората с наднормено тегло и може да понижи риска от инфаркт. Само едно парче диня на ден намалява лошия холестерол и предотвратява развитието на сърдечни заболявания, твърдят учени.
Ето как да срежете диня:
Освен за ядене, динята става и за пиене – или като сок от диня, или дори в алкохолен коктейл – вижте рецепта за динено дайкири в Edna.bg.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!