П равителството на Коста Рика обяви царевицата за част от културното наследство на тази централноамериканска страна.
"Наследството на нашите предци, които в продължение на години са ковали това, което сега се е превърнало в традиция (отглеждане на царевица), задължава държавата да утвърди тези завети", цитира местният вестник "Диарио екстра" думите на президента Гилермо Солис.
Съответният президентски указ ще бъдат публикуван в най-близко време.
Освен самото растение, за културно наследство в Коста Рика се счита също традицията на отглеждането на тази селскостопанска култура, начините на готвенето ѝ, вкусът и цветът на кочана.
Според археологическите разкопки, с култивирането на царевицата древните жители на територията на днешна Коста Рика са били ангажирани още 3000 години преди Христа.
Както и в цяла Централна Америка, производството на царевица в Коста Рика е една от основните селскостопански дейности, а продуктите, получени от нея, са включени в дневния хранителен режим на почти всеки местен жител.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!