П риготвянето на картофения гратен за семейството на вечеря ще ви отнеме по-малко от час и половина, ще отделите само 10 лв. oт бюджета си и ще изненадате приятно близките си.
Разберете как.
Необходими продукти:
1кг картофи
650 мл сметана за готвене
90 гр бекон
3 стръка праз
150 мл зеленчуков бульон
20 гр масло
2 скилидки чесън
2-3 дафинови листа
1 ч. л. сол
черен пипер
щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Налейте в касерол (глинен съд за готвене или ако нямате такъв, използвайте тенджера) сметаната и бульона, прибавете към тях скилидките чесън, дафиновия лист, индийското орехче и солта.
След като сместа кипне я свалете от котлона и я оставете да се охлади.
Нарежете бекона на кубчета, а праза на тънки филийки.
В загрят тиган запържете праза и бекона, посолете и добавете черния пипер.
Прехвърлете сместа в чиния и оставете да се охлади.
Извадете дафиновия лист и чесъна от бульона и сметаната.
Нарежете картофите на тънки филийки и ги добавете към сметаната.
Разбъркайте добре и прехвърлете картофите в отделен съд след това добавете запържения лук с бекона.
Намажете с масло съд за печене и прехвърлете сместа в него, като отгоре залеете с останалата сметана.
Покрийте съда с капак или фолио и сложете тавата във фурната.
Сервирайте ястието охладено с чаша айрян и споделете дали е било вкусно.
Гледайте още кулинарни рецепти в канала на Good Life във vbox7.com.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!