А мерикански психолози откриха, че апетитът и чувството за ситост зависят не само ог големината на парчетата храна и чиниите, но и от размерите на масата.
Колкото по-голяма е тя, толкова по-малко яде човек.
Сравнително отскоро психолози и диетолози говорят, че на апетита влияят не само качеството на храната, но и обстановката.
Солидните прибори и чинии например предразполагат към преяждане, а в бели и леки съдове храната ни се струва по-вкусна.
Бренън Дейвис и колегите му от Политехническия университет на Калифорния установиха, че масата за хранене също е важна за чувството на апетит.
За изследването си учените наблюдавали как 200 доброволци ядат голяма пица.
Половината от пиците били разрязани на осем парчета, а останалите - на 16.
Част от тях учените поставили на малки маси, а другите на големи.
Оказало се, че големите маси отвличат вниманието и доброволците възприемали и осмините, и шестнайсетините като еднакви по размер.
В резултат на това те яли доста по-малко от съседите им на малките маси.
"Ако искате да ядете по-малко, сервирайте храната на малки порции и на големи маси", съветва Бренан Дейвис.
Освен малките порции обаче важно е храната, която консумирате да е здравословна и в умерени количества.
Вижте кои са признаците на здравословното хранене.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!