"Българите и белгийците имаме доста общи неща. Обичаме хубавата храна.
Вземете букет белгийски скариди от Северно море, комбинирайте ги с български розов домат и ще усетите резултата от един неповторим ордьовър.
И макар това да е едно типично белгийско ястие, трябва да призная, че
с български домати, а не с белгийски, е доста по-вкусно".
Това каза изпълнителният директор и член на УС на "Сибанк" Франк Янсен (бел. ред. белгийската КВС, обяви, че притежава 100% от акциите и пълен контрол над "СиБанк" в края на 2010 г.) на днешната пресконференция, с която бе обявен стартът на Седмата белгийска седмица в София.
Тя ще се проведе между 22 и 28 октомври на различни места из столицата ни – от Национален дворец на културата (НДК), през магазин "Пикадили", после в хотел "Хилтън" и още в клуб "Блендър". (Вж. официалната програма).
Този път форумът е насочен към ценителите на културни и кулинарни постижения.
Смесица от вкусна храна на двете държави, черно-бели белгийски филми с акомпанимент на живо от българския пианист Димитър Горчаков ще сближи България и Белгия още повече.
"Преди седем години стартирахме този форум с идеята да сближим кулинарията и бизнеса между България и Белгия. Сега вече израснахме, станахме приятели", казва още Янсен.
Черно-бели филми и новаторска белгийска музика
Белгийската седмица в София представя най-доброто от Белгия в България. Тази година изданието предлага прожекция на редки неми филми от Кралския брюкселски филмов архив, някои от които са на възраст над 100 години.
Организаторите обещават впечатляващи кадри от XIX в. до 1930 г. Интересен факт е, че те ще бъдат с акомпанимент на живо от българския пианист Димитър Горчаков, като събитието ще се проведе в зала "Люмиер", НДК, на 22 октомври от 19:30 ч.
В края на седмицата групата "Жон Тужур" ще ни върне в XXI в., като ни представи новаторската си музика и ни пренесе в космополитния град Брюксел (бел. ред. в Брюксел са регистрирани хора от 194 националности). Това ще се случи в столичния клуб "Блендер" на 26 октомври от 21:00 ч.
Шоколатиерите не са занаятчии, а хора на изкуството
Белгия има шоколад в гените си и никоя белгийска седмица не би била пълна без отдаване на почит към благородното какаово зърно.
По време на друго събитие майсторът шоколатиер Стефан Льору ще проведе клас по правенето на шоколадови скулптури и ще представи книгата си "Материя шоколад", която съдържа впечатляващи снимки на истински шоколадови произведения на изкуството.
"Пръв сред равни"
И тази година Белгийско-българският бизнес клуб избра да почете най-иновативния от своите членове. Четвъртата награда "Primus Inter Pares" (на бълг. "Пръв сред равни") ще бъде връчена на 23 октомври по време на празничния прием за откриването на Белгийската седмица в хотел "Хилтън" София.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!