Шницел с трюфели, обвит в лист 24-каратово злато - това е специалитетът в ресторант в Дюселдорф.
Ястието се радва на голяма популярност, нищо че цената му е 150 евро. На фона на обичайните пет евро за шницел, парите са твърде много, пише "Дойче веле".
От ресторанта обясняват, че оскъпяването не идва от златото, а от белите италиански трюфели, които се продават по 3000 евро за килограм, и черните трюфели, използвани за аранжировката.
Собственикът на веригата ресторанти "Шитцелхубер" Томас Хубер обяснява, че за един 300-грамов шницел се използват едва няколко милиграма злато, но рецептата изисква доста повече трюфели.
Освен това ценният метал не допринасял за доволството на небцето, защото няма вкус. Той бил само за украса.
Хубер допълва, че деликатесът се сервира с традиционната салата от картофи и чаша шампанско. За да го опитате обаче, трябва да направите поръчка седмица по-рано.
Германецът признава, че идеята за ястие със злато не е негова.
"Византийският император Василий често нареждал най-сочните парчето месо да бъдат гарнирани с тънък лист злато. Богатите хора също го правели, но през ХVІ век това било окончателно забранено", обяснява Хубер.
Той включил шницела в менюто на заведенията си през 2006 г. и оттогава около 100 души са опитали изисканото ястие.
В традиционната индийска кухня има десерт, наречен Барфи. Той представлява правоъгълен сладкиш от моркови, които се украсява с тънък лист сребро.
Барфи не само е безвреден за здравето, но се твърди, че е полезен за стомаха и зъбите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!