В итамин B1, или също известен като тиамин, е елемент, от който се нуждаят всички тъкани на тялото, за да функционират правилно. Той е първият открит витамин от групата B. Заради това учените в последствие го наричат B1. Тиаминът се среща в много храни, най-вече меса, зърнени култури и зеленчуци. Ако имате балансирана диета, в която преобладават здравословните храни, то най-вероятно тялото Ви получава достатъчно Витамин B1. Но какво може да се случи, ако имаме недостиг на Витамин B1? Какви са ползите от него, когато се намира в изобилие в тялото ни? Как можем да си набавим достатъчно Витамин B1, така че да се чувстваме тонизирани, спокойни и енергични през деня? Затова може да ни помогне и био-капсулите CardiLine. Тиаминът е част от тяхната формула, заедно с екстракт от коприва, валериана, глог, витамин B2 и B6. Нека разберем!
Възможно Ли Е Да Имаме Дефицит на Витамин B1?
Дефицитът на Витамин B1 се среща рядко по наше време, но все пак не е невъзможно. Ако сте здрави и се храните добре, то вероятно сте извън рисковата зона. Обаче, ако някога сте имали или все още страдате от анорексия, диабет, алкохолизъм, болест на Крон, то вероятността за дефицит на Витамин B1 се увеличава. Симптомите могат да включват умора, отпадналост, раздразнителност, липса на апетит, слаби мускули, стомашно-чревни неразположения и липса на апетит. Същото важи и с напредване на възрастта – тогава функциите на тялото се забавят и то се нуждае от здравословна храна, витамини и минерали, които да подпомагат дейността му.
Какви Храни Трябва Да Консумираме, За Да Поддържаме Добрите Нива на Витамин B1?
Както вече споменахме, разнообразното и здравословно хранене осигуряват достатъчен прием на витамин B1. Разбира се, някои храни съдържат по-висока концентрация на тиамин от други. Ето върху кои храни трябва да се фокусирате, ако смятате, че може да имате дефицит на този витамин.
- Месо – най-вече птиче – патица, пиле, пуйка.
- Зърнени култури и ядки – грах, боб, леща, соя, орехи, овесени ядки и зърнени закуски;
- Ориз;
- Зеленчуци – Зеленолистни, спанак.
- Хлебни изделия, съдържащи мая, особено пълнозърнестите.
Съществува, обаче, важен фактор, който трябва да се отбележи. Има три вида храни и напитки, които могат да забавят пълното усвояване на тиамин от тялото или изцяло могат да го спрат. Те включват:
- Кафе и чай – затова се препоръчва да се се придържате към максималната доза на ден, препоръчана от диетолози и експерти. За кафето това е около 400мг., чай – около 4 нормални чаши.
- Ядки от арека (кокосова палма) – Те не са популярни в Западния свят, но консумацията им в Югоизточна Азия е огромна.
- Ястия със сурова или пушена риба – например суши.
Не Бива Да Се Изненадваме – Здравословното Хранене Прави Животът По-Качествен
Замисляли ли сте се колко от здравословните проблеми са свързани с правилния начин на хранене? Недостатъчната консумация на храни, богати на полезни хранителни вещества, води не само до техния дефицит, но и до затлъстяване, неправилно функциониране на системите и увреждания на органите в тялото. Затова е най-добре да изключим вредните храни от менюто си – предизвикваме Ви на първо място това да бъде сладкото. Все пак, може да си похапвате малко черен шоколад от време на време. Високото съдържание на какао в него съдържа антиоксиданти, които подпомагат детокс процесите и са полезни за тялото.