П ървото грозде от "Ранозрейката", както е по-известен прочутият ракиен сорт "Перла", вече е в избите на "Винпром Карнобат". Старите лозари го познават и под това име, защото се бере пръв, още в началото на август, а от него се приготвят най-ароматните и висококачествени ракии.
Агрономите на компанията издадоха, че това е един от най-трудните за отглеждане сортове. По тази причина през последните двадесет години много лозари се отказаха от него. Старите насаждения са не повече от стотина декара в цялата страна, а малцина си спомнят вкуса на истинската ракия от перлово грозде. Днес "Винпром Карнобат" става първият български производител, който възражда един от най-любимите сортове на всички ракиджии. През следващите пет години, винпромът планира да засади още над 500 дка собствени лозя с "Перла". От тях в България отново ще се правят висококачествените перлови ракии, които в миналото прославяха страната на международните пазари.
За да дадат богат плод, лозичките "Перла" се нуждаят от много слънце, а почвите трябва да са леки, песъчливи и средно каменисти, разказа главният агроном на "Винпром Карнобат". Но най-важно е да има достатъчно валежи от май до юли, защото на плода му трябва обилно напояване до самия гроздобер. Най-добър за засаждане е тероарът в близост до Карнобатската котловина. Там почвите са плодородни, а южните склонове осигуряват обилно слънчево греене, отлична проветривост и оптимално разпределение на валежите през пролетта и лятото. Лозичките са засадени върху терени с надморска височина от над 300 м, с изразена камениста структура. Така денем слънцето ги огрява от всички страни, а нощем, когато температурите паднат, камъните отдават топлина и ускоряват зреенето. Перловото грозде, набрано в близост до Карнобатския край, става изключително сладко и ароматно, с висока захарност и добър киселинен баланс. Не случайно още преди век най-много масиви с този сорт са били засадени в района на Карнобат, където днес са 20-те хиляди дка собствени лозя на едноименния винпром.
"Колкото и да е трудоемко отглеждането на "Перлата", най-големият майсторлък е брането", споделиха технолозите на Карнобат. Гроздето трябва да се бере веднага след узряването, защото иначе бързо омеква и гние. Ципата му трябва да е непокътната, тъй като от нея се извличат най-ценните съставки за ракията. Още от средата на юли нашите агрономи са ежедневно в масивите с "Перла", за да ги оберат в единствените два дни от август, когато са достигнали максимална зрялост. Другото предизвикателство пред майсторите на истинската перлова ракия е транспортирането на гроздето. Плодът е изключително крехък, трудно се съхранява и не може да пътува на дълги разстояния. В Карнобатския край "Перлата" се бере ръчно още преди разсъмване и внимателно се подрежда в малки дървени касетки от по 3 кг, които запазват целостта на узрелите зърна. Лозята с този сорт са разположени в максимална близост до производствения комплекс и минути след прибирането, гроздето е вече в избите на "Винпром Карнобат".
Тази година в Карнобат богатата реколтата от перлово грозде надхвърля 850 кг от декар, достигната е и най-високата захарност от 21-22 градуса. Ценният перлов дестилат вече отлежава в прочутите дрянови бъчви, станали запазена марка на "Винпром Карнобат". Те прекрасно подчертават богатия плодов аромат на сорта и са гаранция, че не след дълго ценителите ще дегустират пивка и висококачествена перлова ракия, която ще е без аналог на родния пазар.
"Перлата" е най-ранният сорт грозде и узрява в края на юли и началото на август. Преди близо век е получен от кръстоска между "Мискет" и "Шасла". Латинското му наименование е "Перл дьо Ксаба", а в някои региони на България е по-известен като "Раннозрейка". Средният добив от една лоза е от 3 до 5 кг, а от декар се добиват между 800 и 1000 кг. Гроздето е подходящо както за прясна консумация, така и за направа на богати и ароматни ракии. В Съединените щати пък от него се приготвят интересни и екзотични вина.
Традиционните винени и ракиени сортове в лозята на "Винпром Карнобат" също дават отлична реколта. Вече е обрано гроздето за "Карнобатска гроздова" - "Димят" и" Тамянка", а до няколко седмици в избите ще влязат "Червен Мискет", "Юни Блан" и "Ркацители", от които се приготвя уникалната "Карнобатска специална селекция". Високи добиви даде и престижния сорт "Мускат Отонел", засаден върху най-плодородните терени специално за ракия "Карнобатска Мускатова". Любителите на елегантните бели вина догодина ще дегустират изключително богато и свежо шардоне от серията CHATEAU KARNOBAT, защото гроздето на сорта тази есен е с изключителни показатели, издадоха технолозите на "Винпром Карнобат".