В есели, шумни и бляскави - празниците са тук. Колкото приказни заради подаръците, толкова стоплящи заради наздравиците. И макар че ястията са героите на празничната трапеза, трябва да се знае - те са толкова важни, колкото и напитките. Виното е онова, без което нито стридите, нито гъшият дроб, пушената сьомга, дивеча или трюфелите няма да покаже истинската си страна.
И понеже Дядо Коледа няма славата на голям сомелиер, ето няколко съвета как да комбинирате вината и ястията на празничната трапеза, така че настроението да е на максимум ниво.
Избрахме за вас вина от портфолиото на известната изба Домейн Бойар, защото сме впечатлени от тях и от факта, че избата за 3-ти пореден път заслужено в края на ноември спечели приза за SUPERBRAND на българското вино.
Започнете с бяло или газирано вино
Виното с балончета или бялото с елегантен вкус знаят как да зададат празнична атмосфера, предизвиквайки с очакване сетивата.
Противно на традицията, че шампанското се отваря точно в 12, започнете с пушена сьомга или пушена пъстърва, миди Сен Жак или карпачо, морски дарове или гъби и отворете бяло шампанско или газирано вино. Просто в 12 ч. ще отворите още една бутилка Добра идея е да заложите на изключителното, направено по класическия метод на Шампан пенливо вино BOUTIQUE COLLECTION Chardonnay Brut или свежото и ароматно RUE ROMANCE Шардоне.
Две прекрасни пенливи вина, които ще донесат блясък в празничните ви вечери.
Разбира се, ако сте традиционалисти и класиката на шампанското в полунощ е последното, от което бихте се отказали, тогава заложете на бяло вино без мехурчета. Опитайте с QUANTUM Совиньон блан от най-награждаваната серия вина на Домейн Бойар, което има бледо жълт цвят и ефирна бистрота. Елегантния му вкус ще направи бързо атмосферата празнична и ще ви действа освежаващо при всеки финал.
Ако искате пък да завършите годината с нотка оригиналност, изберете в началото на празника розе. Например KORTEN NATURA Розе Мелник ще е идеален партньор на средиземноморска или вегетарианска кухня. Няма да сгрешите, ако го комбинирате с паста и всички видове храни, чиято основа са бели меса или морски дарове.
Запазете най-хубавото вино за основното
Бялото вино е прекрасно, но празникът не би бил празник без червеното. Точно онова - зареденото с дълбок аромат и пълнещо вените с настроение, от което кипва кръвта. Така че не изпускайте правилния момент, за да отворите най-хубавата бутилка червено вино. Тази, която сте пазили в избата или просто в шкафа, в очакване на удобния повод. И не, не е единствено сиренето, което може да бъде оценено идеално в неговата компания.
Червеното вино ще е прекрасна напитка на празничната трапеза, ако сте заложили на меню от патица - с кестени, патешко магре или пълнен петел например. В такива случаи бихте уцелили шестицата, ако в избата си имате вина на бутиковата изба “Кортен”, които вече са много известни сред ценителите и специалистите заради завидната си колекция от медали. KORTEN Сира, Мерло или Каберне Совиньон.
са наситени, богати и пълни с вкус и аромат. Това са вината, които ще извисят и вечерята, и празника, и настроението на гостите ви и на самите вас.
За хубавите червени меса или за изискан подарък бихте могли да изберете и топ вината SOLITAIRE Мерло или PLATINUM Каберне Совиньон, които са изключителни и имат потенциал да отлежават благородно във времето.
Ако заложите на Чилийски полъх във вкуса на вашата вечеря или дивеча защо не опитате с вносно червено вино. CHILENSIS Каберне Совиньон например е добър вариант и е подходящо за голям брой ястия с месо от телешко, агнешко или говеждо. Неговият рубинено-червен цвят и вкусът му на тъмна череша и касис ще създаде изисканост и ще провокира много усмивки около празничната трапеза.
Десертите - всичко е възможно
Празничният десерт може да е всякакъв, а това означава, че и виното с него може да варира между различните видове в морето от многообразие на пазара.
За десерт с червени плодове или пък с по-екзотични вкусове като личи например, ще е хубаво да се върнем отново на газираното бяло вино, на по-плътно розе или на Траминер като например този от серията QUANTUM.
Ако пък десертът е фондан или друго лакомство с черен шоколад, тогава запазете от червеното вино. Хубаво е то да е меко и добре структурирано вино като BOUTIQUE COLLECTION Малбек & Мерло.
В случай, че празничният десерт включва бадеми или лешници, може да сте сигурни, че шампанското ще го направи още по-празничен. Ако пък планирате да се лишите от него, изберете полусухо вино, което ще се комбинира добре с вкуса на сладкото.
И накрая - не оставяйте най-старите вина за празника без да имате резервен вариант. Няма гаранция, че те ще са в пълния си блясък да придружат трапезата ви.
А за да не я преситите с много вина, внимавайте за количествата, които сервирате. Следете и за температурата на вината. Много често те се сервират прекалено топли, което ги прави не така прекрасни.
А сега наздраве! И Весели празници!