Г ергьовден - един от най-тачените празници през годината наближава, а в него не само имениците имат повод да почерпят. На 6 май, освен всички с имената Георги, Гергана, през Генчо и Галя и техните производни, празник отбелязват и българската православна църква и родната армия.
И с толкова много поводи за честване е редно да помислим как да си позволим вкусна трапеза без компромис с качеството, но пък и на оптимална цена.
Разлистваме брошурата на Lidl, където тази седмица можем да открием всички необходими продукти за една супер вкусна рецепта с висококачествено и свежо агнешко месо за Гергьовден. В този материал ще ви споделим как да си приготвите бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан в порции за четирима, и то за по-малко от 40 лв.
Необходими продукти:
Агнешка задна четвъртина около 1,5 кг - в магазините на Lidl за това количество ще ни излезе приблизително 33 лв., ориз 300 гр. - около 0,90 лв., 1 стрък пресен лук - не повече от 1 лв., 1 скилидка чесън - не повече 0,50 лв., малко пресен розмарин (по желание), патладжан 2 бр. приблизително около 1,20 лв., 2 с.л. тахан - по-малко от 2 лв., олио, лимонов сок (по желание), сол, черен и червен пипер.
Начин на приготвяне:
1. Започваме с овкусяването на месото със сол, черен и червен пипер, след което го шпиковаме с една глава чесън и стръкчета розмарин. След това го слагаме в тава с два пръста вода или вино, покриваме го с фолио и го изпичаме във фурна на 180° С за 4 - 5 часа, като последните 30 мин. печем без фолио, за да хване хрупкава коричка.
2. Когато месото изстине, го обезкостяваме и сваряваме изпечените кости във вода заедно с част от соса на агнешкото. Получения бульон ще използваме за приготвянето на ориза. След това идва ред да запържим ориза в тиган или тенджера и постепенно да наливаме от ароматния бульон, бъркайки непрекъснато, докато се готви. Накрая добавяме и нарязания пресен лук.
3. Следващата стъпка е да изпечем предварително осолените и намазани с олио патладжани във фурната. След това накълцваме на едро изпечените зеленчуци, по желание може да изцедим върху тях и сок на ½ лимон, след което трябва да ги объркваме хубаво с тахан. Накрая овкусяваме със сол и черен пипер и сме готови да сервираме нашата вкусна рецепта от бавно печен агнешки бут с гарнитура от ориз и салата от кълцан патладжан в порции за четирима, и то за по-малко от 40. лв!
Още супер вкусни и бюджетни рецепти можем да открием както в приложението Lidl Plus, с което всяка седмица имаме възможност да спестим минимум 10 лв. при пазаруване в Lidl, така и на сайта gotvi.lidl.bg.
От 1 май, по повод наближаващия Гергьовден, Lidl ще осигури близо 60 тона свежо агнешко във всички свои 118 магазина в цялата страна. Агнешкото месо в Lidl е единственото у нас със сертификат от световния лидер в контрола на хранителни продукти SGS, който гарантира неговото качество. То е опаковано в защитна атмосфера, което го запазва чисто и свежо, а за допълнително удобство и оптимизиране на бюджета на домакинствата, то се предлага в семейна разфасовка от около 2 кг. Клиентите на веригата могат да избират между агнешки котлет с ребра, агнешка предна четвъртина и най-предпочитаният избор – агнешка задна четвъртина на топ цени.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!