С алатите са неизменно предястие от българската кухня - от традиционната шопска салата, до такава с печени чушки. У дома обаче често пренебрегваме това ястие, като по-скоро развихряме въображението си за основното на маса, а салата приготвяме колкото “да има нещо свежо”. Със следната изключително лесна рецепта, вие ще превърнете салата в акцент на масата, като ви гарантираме - поне веднъж ще чуете думите „Има ли допълнително?”
1 рецепта, безкрай възможни изпълнения: салата в буркан
Да, правилно прочетохте – не в купа или чиния, а буркан! Предимството на този съд е, че може да го вземете с вас навън, на работа, в колата, да приготвите предварително няколко разновидности за седмицата… На вас оставяме въображението, а от нас идеята!
Нужни продукти:
150 гр зеленчуков микс (заложете на дребни зеленчуци – грах, царевица на зърна, боб)
6 чери домати
½ глава червен лук
60 г пилешко или пуешко месо
30 г фета сирене
10 бр. обезкостени черни маслини
Зеленина по избор – маруля, рукола, зелена салата
Буркан с вместимост поне 400 г.
За дресинга:
3 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжица червен оцет
2 чаени лъжици дижонска горчица
Щипка риган
Сок от ½ лимон
1-2 рендосани скилидки чесън
Сол и пипер на вкус
Стъпки на приготвяне:
Тъй като тази салата ще приготвяме в буркан, необходимо е да започнем от дресинга.
1. В отделен съд смесваме всички съставки за дресинга и разбъркваме добре. Получената смес изсипваме на дъното на буркана.
2. След това последователно започваме да слагаме едно върху друго в буркана: нарязаните наполовина чери домати, нарязаната на кубчета ½ глава лук, зеленчуковият микс, предварително сготвеното месо по избор (най-хубаво става с пилешко или пуешко), ¼ авокадо на кубчета, фета сирене, маслините и оставащото пространство запълваме със зеленината по избор.
3. Следващата стъпка зависи изцяло от това кога искате да консумирате салатата – може да затворите буркана (без да го разклащате) и приберете в хладилника за следващите дни, а може и директно да се насладите на резултата.
4. За моментна консумация извадете по-дълбока купа, обърнете буркана с гърлото към дъното на купата и изсипете съдържанието. Причината да сложихме дресинг най-отдолу е именно, че когато обърнете буркана, той ще полее всички съставки и овкуси продуктите.
5. Веднъж в чинията, вече може да разбъркате салата.
Ако решите да приготвите няколко буркана наведнъж, може да вземете различни зеленчукови миксове, така че да сте сигурни, че приготвеното няма да ви омръзне.