П рез последните години Живите витамини (Live Vitamins) се превърнаха във феномен у нас. Срещнахме се с известния специалист по хранене проф. д-р Донка Байкова, за да попитаме с какво те са по-различни.
Здравейте, проф. Байкова! Що е то „Живи витамини“?
Здравейте! Трябва да уточня, че в случая изразът „Живи витамини” е описателен и насочва вниманието към витамини, които „действат” и които са „активни”, т.е. биоактивни витамини. С други думи: „живи витамини” = „биоактивни витамини” = „работещи витамини”.
„Живите витамини” по-добри ли са от другите витамини?
Да се ангажирам със степенуване „по-” и „най-” не мога, но мога да обясня предимствата на т.нар. Живи витамини. Това всъщност е продуктът Live Vitamins („Лайв Витаминс“), произведен по модерна технология за влагане на течни субстанции в твърди желатинови капсули. При производството му не е използвана термична обработка на активните вещества. Витамините и минералите не са разрушени от високи температури и полезните им свойства са запазени.
Важна разлика между „Живите витамини” и мултивитамините на таблетки и на прах е течната форма на активните вещества. Те са във вид на маслен разтвор, който преминава бавно през тънките черва като полепва по власинките. Това осигурява максимално пълноценно всмукване и усвояване на вложените в „Живите витамини” биологичноактивни вещества в кръвта. Пример: таблетките подлежат на продължителни процеси на обработка, дразнещи лигавицата на стомаха и червата, при които част от полезните вещества се губят. А ако витамините са разтворени във вода, те биха преминали „транзит” през тънките черва без пълноценно всмукване.
От медицинска гледна точка Живите витамини (Live Vitamins) са с удачно формулиран състав и са напълно подходящи за населението в България, т.е. съставът им отговаря на националните норми за хранене, съответно – за допълнителен прием на витамини и минерали (като хранителни добавки), посочени в наредби № 23 и № 47 на МЗ, РБ.