Р ежимът на хранене и качеството на храната са сред най-важните фактори, които влияят на здравето.
Има отделен клон в науката, който се занимава с храненето на хората в напреднала възраст – геродиететика. Тя определя, че има две насоки, които са важни за правилното хранене при възрастните хора – количеството на дневните порции и продуктите, които са полезни.
В домовете за възрастни хора се обръща специално внимание на храната, която се предлага. Персоналът на дом за стари хора „Заедно“ знае колко е важно изготвянето на правилен хранителен режим за здравето, поради което се подбират подходящи за възрастта на обитателите продукти и количества.
С напредване на възрастта хората изразходват все по-малко енергия, затова е полезно да намалят количеството на храна, като приемат по-малки порции, 4-5 пъти дневно.
В хранителния режим на възрастните хора е необходимо да присъстват храни, които са богати на витамини. Такива са плодовете и зеленчуците, както и някои меса и други продукти. Тъй като протеините са необходими за поддържането на доброто състояние на ставите, мускулите и кожата е важно да са част от дневното меню на възрастните. Те се съдържат в някои меса, като свинско, телешко, риба тон, сьомга, пъстърва, също и в яйцата и ядките. Важно е хората в напреднала възраст да приемат храни, които съдържат желязо, тъй като то спомага за образуването на хемоглобина и помага за превръщането на храната в енергия.
Нужно е възрастните хора да избягват храни, които водят до повишаване на холестерола. Такива са маргаринът и маслото, мазните меса и колбаси, сладките изделия.
Грижата за здравето е важна във всяка възраст. Тъй като храната е един от най-определящите фактори доброто ни физическото състояние, е нужно внимателно да подбираме храните, които консумираме.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!