С ъвременните хора обръщат все по-голямо внимание на здравословното хранене – такова, което би допринесло да поддържат тялото си енергично и здраво. Напоследък обаче, все по-актуален сред експертите по темата, става и друг важен аспект от храненето – как то влияе на здравето на нашата планета? Ето защо комисията EAT-Lancet, която включва 37 водещи учени от цял свят, разработи научно обоснована Планетарна диета, която предлага здравословен модел на хранене, който допринася за нашето здраве и това на семейство ни, като едновременно с това спомага за опазването на природата. Но, дори да не следваме стриктно планетарната диета, как да намерим баланса между двете и да се храним осъзнато?
В деветия епизод на видеокаста “Уменията на 21-ви век”, продуциран от Lidl, отговор на тези въпроси дават диетологът проф. д-р Дарина Найденова и популярният шеф-готвач Иван Манчев. Ето какво разказват те за храненето с мисъл.
- Какво е планетарно хранене?
Проф. Найденова: Модел на хранене, който залага на равновесието на планетата. Според него храненето ни трябва да е такова, че производството и консумацията да бъдат в равновесие с природата, с малко замърсяване и малко разходване на ресурси.
Планетарно хранене не изключва нито една група храни, но в основата му са растителните - бобови, ядки, зеленчуци, в по-малко количество мляко и млечни и съвсем малко месо. Стремежът е консумацията на месо да се намали наполовина до 2050. Така може да се подкрепят екосистемите и да се подпомогне изхранването на увеличаващото се население. 70% от обработваемите площи в момента се използват за производство на храна за животни. Съгласете се, че не е много оптимално разпределението.
Все още имаме дисбаланс в разпределението на храната - едни гладуват, други преяждат. Имаме нужда да се насочим към по-щадящ начин на хранене не само за нас като хора, но и за планетата.
- А с какво да заменим месото?
Проф. Найденова: С яйца, с млечни продукти, с риба и морски дарове, с растителните алтернативи на протеин - бобови култури и ядки. Бобова и зърнена култура в комбинация заместват всички аминокиселини, нужни на организма
- Добре ли е осъзнатото хранене да влезе в учебната програма?
Иван Манчев: Разбира се, задължително е. Децата трябва да знаят откъде идва храната, как да се храним, да познават храните. В чужбина има училища, в които децата сами отглеждат една част от храните, с които се хранят.
- Как в тази концепция стои така важният въпрос - да закусваме или не?
Проф. Найденова: За мен като специалист по хранене, закуската е много важна, за да стартираме деня с енергия и да сме емоционално по-стабилни. Закусилият човек е по-благ човек.
Иван Манчев: По всички правила закуската е много важна, но е хубаво да знаем и какво да закусваме. В годините всеки научава как различните храни му действат. Например въглехидратите, които са “бърза енергия”, могат да направят някои хора сънливи. Така че е важно не само дали, но и какво закусваме.
- А какво да закусваме?
Иван Манчев: Човек трябва добре да познава организма си и как усвоява различните вещества. Трябва да знаеш как ти действат въглехидратите например – дали ти дават сила или ставаш летаргичен.
За мен е важно да има яйца или друг протеин – месо, бекон, шунка. Правилно съчетани, те ти дават сила да направиш деня си прекрасен и удовлетворяващ. Овесените ядки също са хубави, защото подобряват перисталтиката.
Проф. Найденова: Нека допълня и аз – освен яйца, добър източник на протеини са и млечните продукти. Хубав пример за такава закуска е домат, сирене и хляб. Всички я обичаме, нали?
Иван Манчев: Трябва да се внимава много със захарта на закуска. Нея я срещаме и в плодовете, и в зеленчуците. Когато приемаме прекалено много захар, това натоварва панкреаса и не бива да нарушаваме баланса.
- Защо преди години хората не са спазвали диети?
Проф. Найденова: Не са имали нужда. Ние нямахме проблеми с наднорменото тегло като нация допреди 20 години. Начинът ни на живот се промени много и това дава отражение на здравето и външния ни вид.
Иван Манчев: България е земеделска страна, в която физическият труд е бил част от ежедневието. Огромна част от населението ни е било заето с отглеждането на тези продукти. Като погледнем в днешно време, най-здравословно се хранят хората, които сами си произвеждат храната.
Градските хора, за разлика от тях, живеят забързано, не мислят как се хранят, ядат по бюрата и на крак, ядат фаст фууд, а после се чудят защо са затлъстели. А то е очевидно – в забързаното ежедневие те не се замислят какво ядат и как живеят.
Проф. Найденова: Планирай, че ще огладнееш. Ако знаеш, че трябва да закусиш, на предния ден ще си напазаруваш, за да имаш лесно решение на другата сутрин.
- От кого хората да търсят съвети за храненето си?
Проф. Найденова: От лекар, особено когато човек вече има проблем с килограмите или друго заболяване, причинено от неправилно хранене. Човек може да влоши състоянието си много, ако сам реши да си прилага някакви диети.
А когато става дума за хранене на бременни и деца, абсолютно задължително е съветите да са от лекар. Недопустимо е хора, които нямат нужното образование, да дават съвети за хранене на база само прочетено от тях и на личния си опит.
Цялото интервю с проф. Дарина Найденова и шеф Манчев може да гледате в епизода „Рецепта за здраве и дълголетие: осъзнатото хранене“ от безплатната видео поредица „Уменията на 21-ви век“.
За гостите в девети епизод:
Проф. д-р Дарина Найденова e преподавател в Медицинския университет във Варна. Има специалност „Хранене и диететика“ и обучава студенти и стажант-лекари в областта на здравословното и лечебно хранене. Прилага принципите на персонализирането хранене с цел профилактика, запазване на доброто здраве и антиейдж ефект.
Шеф Иван Манчев е сред най-добрите шеф готвачи в страната. Популярен е като част от кулинарната поредица Готви с Lidl.
За видеокаста „Уменията на 21-ви век“:
Образователният видеокаст „Уменията на 21-ви век“ е продължение на успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl.
Той осигурява платформа за разговор по важни за личностното развитие и израстване теми. Водещи на видеокаста са двама експерти от HR екипа на Lidl - Александрина Николова и Александър Стоичков. В разговори със специалисти в различни области те обсъждат актуални теми като медийна грамотност, изграждане на личен бранд в социалните мрежи, асертивна комуникация, поставяне и постигане на лични цели, баланс между работа и личен живот и много други.
За Лидл България:
Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 131 магазина в 57 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!