Оптимизация и лоялност - ключът към успеха в условия на нарастваща конкуренция
Източник: eCommerce Awards 2024
0

А лександър Ботев, с богат опит в дигиталния маркетинг и електронната търговия, споделя своите наблюдения и стратегии за успешен онлайн бизнес в България.

Посочете кои според вас са трите основни предизвикателства, с които се сблъскват онлайн магазините през последната година и кои са конкретните начини, чрез които те могат да бъдат преодолени?

"Ако говорим за българския пазар, определено основни предизвикателства са настъпващата конкуренция от силни чуждестранни онлайн търговци и маркетплейси. В почти всеки бранш наблюдаваме осезаемо присъствие на магазини от Северна, Централна и Западна Европа, които идват с опит, технологии, оптимизирани процеси и сериозни маркетинг бюджети. По-генерално, голямото предизвикателство е в нарастващите разходи за привличане на клиенти във всички рекламни платформи като Google, Meta, TikTok и други. За да се справят с тези предизвикателства, онлайн магазините трябва да оптимизират своите стратегии не само за придобиване, но и за задържане на клиентите си, като използват канали, върху които имат по-голям контрол. Така бизнесите ще имат възможност да останат в контакт със своите настоящи и потенциални клиенти и постоянно ще увеличават броя на своите лоялни клиенти, без да правят големи допълнителни разходи."

Посочете кои за вас са трите най-важни характеристики на един успешен електронен магазин и как те влияят на потребителското преживяване?

"Това според мен са конкурентният продукт, ефикасните оперативни процеси и налична стратегия за растеж. Конкурентният продукт, за който има търсене, съчетан с добрата услуга (потребителското изживяване при пазаруване, доставката и клиентското обслужване) винаги ще имат най-голям принос за успеха. От друга страна, наличието на ефикасни оперативни процеси носи по-добри оперативни маржове, които позволяват на бизнеса да расте по-бързо. Не на последно място, наличието на добре планирана и последователно изпълнявана стратегия за растеж е това, което прави успешен един онлайн магазин в дългосрочен план. Всички знаем, че ако един бизнес спре да се развива и остане на същото ниво за по-дълъг период, той поема огромен риск."

,
Източник: eCommerce Awards 2024

Посочете една ключова според вас тенденция в сферата на електронната търговия, която се е появила през последната една година?

"Несъмнено това е AI. Въпреки че тези технологии се използват от години в онлайн търговията по отношение на персонализация на съдържанието и програматик рекламата, през последната година AI навлезе във всяка една сфера от онлайн търговията - от генериране на съдържание до оптимизация на процеси. Можете да направите всичко от подобряване на снимките и описанията на продуктите в сайта си до изпращане на правилните продуктови препоръки в най-подходящия момент на всеки индивидуален клиент, за да постигнете по-висок процент на конвертиране. Най-важното според мен е това, че AI стана достъпен за абсолютно всеки бизнес, дори за стартиращите. Единствената пречка пред търговците да го използват в своя полза е не толкова бюджетът им, колкото тяхната воля и умения."

Посочете трите най-важни стъпки според вас при стартирането на онлайн магазини, които трябва да се имат предвид, за да бъдат постигнати бързо успешни резултати?

"На първо място трябва да направим наистина подробно и обективно проучване на целевия пазар. Така ще можем да подберем и оптимизираме продуктовия асортимент, цени и да планираме по-успешно стратегията си, съобразявайки се с търсене и предлагане.
Втората стъпка е да изградим своя онлайн магазин според добрите практики и според нуждите. Това включва и оперативните процеси, логистика, интеграции, репортинг и други.
Третата стъпка е да създадем ясна и конкретна дългосрочна стратегия, подкрепена с финансов план, за привличане, придобиване, задържане на клиенти и стимулиране на лоялността. Успехът рядко идва за няколко месеца, така че трябва да имаме яснота за това какви показатели трябва да постигнем в дългосрочен план, за да постигнем целевата възвръщаемост."

Какво ще търсите по време на оценяването, за да отличите успешните магазини от останалите в конкурса eCommerce Awards 2024? (съвети към кандидатите)

"Ще се старая да погледна през очите на обикновен потребител. Важни са първоначалното впечатление, лесното откриване на продукти и лесната поръчка. Освен това, един магазин трябва да бъде запомнящ се, да акцентира на бранда си, да вдъхновява потребителите. Важно е също да осигурява персонализирано изживяване и да остава в контакт с аудиторията си, за да ги информира за важните продукти и новини, и така да им помага постоянно да откриват още продукти, които са подходящи за тях."

Кандидатстването за третото издание на конкурса eCommerce Academy Awards е отворено до 31 август, а обявяването на победителите ще се проведе във форум “Джон Атанасов” в София Тех Парк на 10 октомври 2024 година.

 

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 5 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 13 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"