Нестле Групата с органичен ръст от 2,0% за 9-месечието на 2024 г. и актуализирана прогноза за годината
Източник: Нестле България
0
  • Органичният ръст на Нестле Групата е 2,0% за първите девет месеца, с положителен реален вътрешен ръст (RIG).
  • Реалният вътрешен ръст (RIG) е 0,5%, в ситуация на отслабнало потребителско търсене и действия, предприети през третото тримесечие за намаляване на клиентските стокови наличности.
  • Ценообразуването е 1,6%, намалявайки след безпрецедентни увеличения през предходните две години.
  • Общите отчетени продажби възлизат на 67,1 милиарда швейцарски франка (9 месеца-2023: 68,8 милиарда швейцарски франка), спад от 2,4%. Международната търговия намалява продажбите с 4,1% и нетните продажби с 0,3%.
  • Промени в организационния и изпълнителния мениджърски екип с цел стимулиране представянето на компанията и нейната трансформация.
  • Прогнозата за цялата 2024 г. е актуализирана: органичният ръст на продажбите се очаква да бъде около 2,0%. Маржът на оперативната печалба от основна търговска дейност се очаква да бъде около 17,0%. Ръстът на основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да бъде като цяло непроменен.

Лоран Фрекс, Главен изпълнителен директор на Nestlé, коментира: „Постигнахме органичен ръст на продажбите, воден от положителен реален вътрешен ръст. Потребителското търсене отслабна през последните месеци и очакваме средата на търсене да остане непроменена. Като се има предвид тази перспектива и по-нататъшните ни действия за намаляване на стоковите наличности на клиентите през четвъртото тримесечие, ние актуализирахме нашите насоки за цялата година, като органичният ръст на продажбите се очаква да бъде около 2,0%, в съответствие с първите девет месеца.

Nestlé е във водеща позиция в нашата индустрия, предвид глобалния мащаб и широкото портфолио от емблематични марки и иновативни продукти, които са част от ежедневието на хора във всеки етап от живота им. Изграждайки тази здрава основа, ние ще се фокусираме върху потребителите и клиентите и ще подобрим нашите категории, за да усъвършенстваме представянето и да спечелим пазарен дял. Също така ще разширим нашата дигитална трансформация, за да подсилим гъвкавостта и ефективността ни. За да печелят нашите марки на пазара, трябва да инвестираме. Ние ще генерираме ресурсите, от които се нуждаем, чрез ефективност и дейности, които стимулират растеж. Дисциплинираното изпълнение на плановете на Нестле ще помогне за постигането на устойчив ръст на представянето ни занапред, а нашият екип е силно подготвен това да се случи.

Днес обявените организационни промени ще обединят усилията на всички в компанията за постигането на фокус и съответствие. Повече за нашите планове ще съобщим на предстоящия Ден на капиталовите пазари през ноември.“

Продажби на групата

Органичният ръст е 2,0% за деветте месеца, подобно на 2,1%, постигнати през първото полугодие. Реалният вътрешен ръст (RIG) е 0,5%, повлиян от намаленото търсене и колебанието на потребителите към глобалните марки, свързано с геополитическото напрежение. Освен това през третото тримесечие реалният вътрешен ръст (RIG) беше отрицателно повлиян от приблизително 60 базисни пункта от действия, предприети за намаляване на стоковите наличности при клиентите, главно в Северна и Южна Америка. Ценообразуването е 1,6%, продължавайки да се нормализира след безпрецедентни увеличения през предходните две години. През третото тримесечие увеличението на цените на шоколадовите изделия и кафето, свързано с по-високите разходи за суровини, беше частично компенсирано от промоционалната дейност в категорията за храни за домашни любимци и млечните продукти. По географии органичният ръст се движи от нововъзникващите пазари и Европа, които заедно компенсират лекия спад в Северна Америка. На развитите пазари органичният ръст е 1,1%, с положително ценообразуване и реален вътрешен ръст (RIG). В нововъзникващите пазари органичният ръст беше 3,5%, воден от ценообразуването с положителен реален вътрешен ръст (RIG).

Органичен ръст по продуктови категории:

  • Категорията „Кафе“ има най-голям принос за ръста със средни едноцифрени нива на растеж, подкрепени от трите водещи марки - Nescafé, Starbucks и Nespresso.
  • Категорията за храни за домашни любимци постигна нисък едноцифрен ръст, воден от продължаващата инерция за научно обосновани първокласни марки Purina ProPlan, Purina ONE и Fancy Feast.
  • Продажбите на категорията на шоколадови изделия нарастват със среден едноцифрен темп, водени от KitKat и ключови местни марки.
  • Категорията Nestlé Health Science отбелязва нисък едноцифрен ръст. Планът за интеграция е в ход, с двуцифрен ръст през третото тримесечие.
  • Категорията „Вода“ осигурява среден едноцифрен ръст, подкрепен от продължаващия тренд на растеж за S.Pellegrino и възстановяването в Perrier.
  • Продажбите в категорията на детски храни нараснаха с нисък едноцифрен темп, подкрепен от продължаващия тренд на растеж за NAN, Lactogen и продуктите от олигозахариди в майчината кърма (HMO).
  • Категорията на млечните продукти бележи отрицателен ръст, тъй като спадът при сметаната за кафе и UHT млечни продукти компенсират растежа на достъпните млека и кулинарните решения за млечни продукти.
  • Категорията на кулинарните продукти отчита отрицателен ръст, воден от спада при замразените храни в Северна Америка, докато растежът за Maggi остава стабилен.

По канал органичният ръст на продажбите на дребно е 1,9%. Категорията на продукти за канал за незабавна консумация (Оut of Home) е 3,4%. Продажбите от електронната търговия са нараснали органично с 9,7%, достигайки 18,5% от общите продажби на Групата.

Нетните продажби повлияха печалбите с 0,3%, до голяма степен свързани със създаването на съвместно предприятие с PAI Partners за бизнеса на Nestlé със замразена пица в Европа през 2023 г. Влиянието върху продажбите от чуждестранна валута е отрицателно - 4,1%. Общите отчетени продажби са намалели с 2,4% до 67,1 милиарда швейцарски франка.

Прогнозата за цялата 2024 г. е актуализирана: Като се има предвид потребителската среда и по-нататъшните действия за намаляване на
стоковите наличности при клиентите през четвъртото тримесечие, насоките за цялата година са актуализирани. Ръстът на органичните продажби сега се очаква да бъде около 2,0%, в съответствие с първите девет месеца. Базовият марж на оперативната печалба от търговия се очаква да бъде около 17,0%. Ръстът на основната печалба на акция в постоянна валута се очаква да бъде като цяло непроменен.

Нестле България

„Постигнахме органичен ръст в 9-месечието на 2024 г. от 8.5%, в синхрон с плановете ни, като допринасяме за силното изпълнение на Нестле в Югоизточен пазар, част от който е и Нестле България. В продуктовите линии, в които оперираме, печелим пазарни дялове и развиваме категорийните ръстове чрез успешни лансирания на нови марки и продукти в страната. Особено сме щастливи, че имаме възможността да партнираме с община Твърдица, с която заедно ще работим за възстановяването на над 110 декара опожарени гори на територията ѝ - като част от инициативата ни „SOS Залесяване“, сподели Петър Стоилов, Изпълнителен директор на Нестле България.

В 9-месечието на 2024 г. Нестле България отчита стабилен вътрешен ръст от 8,5%, което е с 0,7% по-висок резултат от този за същия период през 2023 г.

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Ракети бяха изстреляни от Ливан към Израел

Ракети бяха изстреляни от Ливан към Израел

Свят Преди 33 минути

Ливанската военна групировка "Хизбула" пое отговорност

САЩ призова за разрешаване на конфликта в ДРК

САЩ призова за разрешаване на конфликта в ДРК

Свят Преди 2 часа

В Конго 7 милиона души са разселени заради продължаващата криза

Илън Мъск се качи на сцената с републиканския кандидат за президент, бившия президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг зад бронирано стъкло на 5 октомври 2024 г. в Бътлър, Пенсилвания.

DW: Иска ли Мъск да купи американските избори?

Свят Преди 4 часа

Американският милиардер Илон Мъск е дарил за три месеца 75 милиона долара на политическата организация, подкрепяща Доналд Тръмп

<p>Гаф на&nbsp;подиума на Victoria&#39;s Secret: &quot;Ангелът&quot; Даутцен Крус&nbsp;заклещи обувката си</p>

Неволите на един "ангел": Даутцен Крус заклещи обувката си на подиума на Victoria's Secret

Любопитно Преди 4 часа

39-годишната Крус се справи със заклещването на токчето си като абсолютен професионалист

Зеленски поиска още помощ от ЕС

Зеленски поиска още помощ от ЕС

Свят Преди 4 часа

В Брюксел днес Зеленски представи плана си за победа

.

Дебатът, който не се състоя – защо Тръмп отказва да се изправи срещу Харис

Свят Преди 4 часа

До изборите в САЩ остава по-малко от месец, а Доналд Тръмп отказва да проведе нов дебат с Камала Харис. Какви са причините за това?

ЕК отпуска още 84 млн. евро за българските земеделци

ЕК отпуска още 84 млн. евро за българските земеделци

Свят Преди 4 часа

Помощта представлява пряко и безвъзмездно изплащане на средства

Начало на поредицата „Футболните величия“

Начало на поредицата „Футболните величия“

Любопитно Преди 5 часа

На 19 октомври специален подарък, уникална снимка – плакат на Гунди във в. „Мач Телеграф“

<p>Спецакция на полицията в София, има задържани</p>

Спецакция на полицията във връзка с рекети и изнудване в София, има задържани

България Преди 5 часа

Това съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи

Извънредна ситуация в Big Brother

Извънредна ситуация в Big Brother

Любопитно Преди 5 часа

Един от съквартирантите ще напусне Къщата тази вечер

Николоски за Коридор 8: По този проект няма да се работи

Николоски за Коридор 8: По този проект няма да се работи

Свят Преди 5 часа

Той заяви, че планът ще трябва да бъде променен, тъй като няма съгласие от македонска страна за съществуващите проект и цена

Зеленски представи главните точки от "Плана за победа" пред ЕС

Зеленски представи главните точки от "Плана за победа" пред ЕС

Свят Преди 5 часа

Той заяви, че се стреми да укрепи Украйна, за да бъде „готова за дипломация“

Красимира Хаджииванова след събитието на Edna.bg: Научете се да казвате “не“ на хора и ултиматуми

Красимира Хаджииванова след събитието на Edna.bg: Научете се да казвате “не“ на хора и ултиматуми

Любопитно Преди 5 часа

Красимира, бе една от трите успешни жени, които разказаха своите истории на "Историите на Edna жена: Пътят към успеха"

Влак удари камион на жп прелез край Лом

Влак удари камион на жп прелез край Лом

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал преди обяд в квартал "Момин брод"

В Австрия закриват банка, в която акционер е богата българска гражданка

В Австрия закриват банка, в която акционер е богата българска гражданка

Свят Преди 5 часа

Решението е взето на извънредно общо събрание на 15 октомври

Лалова ще дава практични стратегии и инструменти на Future Forum

Лалова ще дава практични стратегии и инструменти на Future Forum

Любопитно Преди 5 часа

Едва на 20 години става известна като най-бързата жена в света