Надя Петрова е холистичен нутриционист и автор на няколко книги, свързани с храненето и детоксикацията на организма. Завършила е Канадското училище по натурално хранене (CSNN), специализирала е в Университета на Колорадо Боулдър и по темите на функцията на щитовидната жлеза, храносмилателната система и автоимунните заболявания.
- Г-жо Петрова, като признат специалист в храненето, ще Ви попитам директно: кои са най-честите причини и поводи да напълнеем?
-Надя Петрова: Най-често говорим за неправилни хранителни навици - твърде много рафинирани храни и мазнини (бяло брашно, бяла захар, олио, транс мазнини), ненужни за тялото газирани напитки, преобладаващо хранене навън вместо домашно приготвена храна и т.н. Извън това, страдаме от излишни килограми и заради някои здравословни състояния, като например хипотироид на Хашимото, при който дамите отслабват много трудно, заради промени в метаболизма.
- А кои са най-често срещаните грешки, когато искаме да се отървем от излишните килограми?
- Н.П.: Често срещана грешка е спазването на различни диети, вместо да помислим за трайна промяна в режима на хранене. Диетите изтощават организма и се възприемат като нещо временно. Така след прекратяването им стигаме до познатия йо-йо ефект. Прекомерното спортуване, без приемане на достатъчно храна също има дълготраен отрицателен ефект върху килограмите, тъй като стресира организма и го лишава от полезни вещества.
- Какво бихте препоръчали Вие?
- Н.П.: Процесът да е постепенен. Да се храним по възможност у дома и да готвим повече с натурални продукти, да пием повече течности като заменим газираните течности с вода и чайове, много подходящи за есенно-зимния сезон. Да дъвчем бавно и продължително, добре ослюнчвайки храната, тъй като 60% от храносмилателните ензими са в слюнката. Да махнем захарите и рафинираните мазнини. Така ще се стремим резултатно към добра форма и елегантна фигура.
По мои наблюдения българите често прекаляват с тестените изделия и от практиката си мога да кажа, че в 80% от случаите с ограничаването им се постига отслабване. Добрата новина е, че на пазара вече има и храни, които да ни помогнат това да се случи по-лесно.
-Кои са тези храни?
-Н.П.: От Великобритания имах възможността да пробвам продуктите Slim Pasta. Slim Pasta са изключителни храни – нискокалорични безглутенови алтернативи на паста, нудълс и ориз. Те са богати на фибри и с малко калории - 9 на 100 г, което е рядко срещано. Slim Pasta са с нисък гликемичен индекс, което ги прави подходящи дори за диабетици и са без глутен, което пък е плюс не само за хората с алергия или непоносимост към глутена, но и за всички, които имат автоимунно заболяване, проблеми с килограмите и т.н. Ефектът е двоен при тях – от една страна си намалил калории и въглехидрати, а от друга страна продължаваш да хапваш любимите ястия. Важно е да се отбележи, че Slim Pasta са направени от брашно от растението конджак и поради този факт са естествено богати на глюкоманан. Глюкомананът е една от малкото одобрени съставки за контрол на теглото от EFSA (Европейската агенция по безопасност на храните).
(Slim Pasta можете да намерите онлайн и във веригите аптеки и магазини – приятели на Slim Pasta.)
- И накрая Вашата любима рецепта със Slim Pasta?
- Н.П.: Това е Фетучини с пиле и млечен гъбен сос като имам и свой собствен трик – оставям ги да се задушат по-дълго със соса на все още топлия тиган. Изключително бързо и лесно се готви със Slim Pasta, защото са без варене, и за 10 минути имаш готово ястие. Ето и рецептата:
Фетучини с пиле и млечен гъбен сос - Надя Петрова
Продукти:
1 опаковка Slim Pasta Fettuccine, ½ с.л. масло, 1 ч.ч. заквасена сметана, 2 с.л. зехтин, 1 брой пилешки гърди на кубчета, 4 гъби на филийки, 2 глави лук на ситно, 5 листа градински чай на ситно, 25 г пармезан, пресен риган за гарниране .
1. Пригответе Slim Pasta Fettuccine, както е посочено на опаковката (отцедете и изплакнете).
2. Разтопете маслото в тенджера, докато се образува пяна, тогава добавете сметаната и разбъркайте. Добавете сиренето и разбъркайте да се смеси добре. Подправете със сол и пипер на вкус.
3. Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Добавете лука, пилето и гъбите и гответе до пълна готовност, прибавете Slim Pasta Fettuccine да се загреят за 2 минути. Сложете и листата градински чай, после белия сос и разбъркайте добре.
4. Гарнирайте с пресен риган и едро счукан пипер и се насладете.
Slim Pasta можете да намерите онлайни във веригите аптеки и магазини – приятели на Slim Pasta.