Н ад 90% от българите се оплакват от тежест в корема или подуване и считат, че това е нещо нормално. Тези състояние обаче са симптом, че системата не работи добре, алармират гастроентеролозите. Ако не се обърне внимание на „малките” сигнали навреме, проблемите може да се задълбочат.
Срещнахме се с д-р Гаро Албояджиян, гастроентеролог с дългогодишна практика, за да потърсим неговото мнение.
Здравейте, д-р Албояджиян! Тежестта и подуването в стомаха сериозен проблем ли са?
Здравейте. Ако дискомфортът е вследствие на обикновено преяждане, т.е. проявил се е еднократно, то той е нещо нормално и ще отшуми бързо. Ако обаче това състояние е хронично и е част от ежедневието на човека, тогава една от възможните причини за това е дисбиоза (нарушение в стомашно-чревната флора). Тя се проявява по различен начин при всеки – подуване, тежест, газове, разстройство или запек, спазми, гадене след консумация на определени храни и т.н.
Най-често дисбиозата се третира с пробиотици. Пробиотиците са т.нар. добри бактерии, които поддържат равновесието в стомашно-чревния тракт и отговарят за правилното протичане на всички процеси там.
Еднакво действие ли имат пробиотиците?
Търсеният добър ефект на пробиотичния продукт зависи от две неща: от жизнеспособността на „добрите” бактерии в него и от тяхното количество. Медицински значим ефект може да се наблюдава, само когато продуктът съдържа поне 10 милиарда живи пробиотични бактерии.
Такъв продукт от най-висок клас, чиито ефекти вече съм наблюдавал при мои пациенти, е ProCombo (ПроКомбо). Произведен е в САЩ по иновативна технология (DuoCapTM), която позволява влагането и съхранението на жизнеспособни пробиотични бактерии в капсула без те да бъдат термично или химично обработвани преди това. В една капсула ProCombo има 15 млрд. живи „добри” бактерии, които благодарение на технологията DuoCapTM успешно достигат живи в червата. Това обяснява неговия бърз възстановителен ефект. Бързината на ефекта е от изключителна полза за хора с по-остри оплаквания, като болка например или разстройство. ProCombo не е обикновен пробиотик, тъй като той съдържа и пребиотик, което е храната, необходима за оцеляването на „добрите” бактерии в стомашно-чревния тракт на човека.
Пробиотичните бактерии Lactobacillus acidophilus в ProCombo влияят на активността на свръхрастежа на патогенните микроби и намаляват концентрациите на токсични вещества, метаболизирани от тях. ProCombo осигурява ефективното обработване на храната и усвояването на полезните вещества от нея. Подпомага ефективното смилане на млечните продукти при хора с непоносимост към лактоза. Намалява риска от поява на диария, причинена от прием на антибиотици.