Първото приготвено кафе
Има различни легенди за произхода на напитката, но първите исторически достоверни данни са от средата на 15-ти век и сочат арабския град Мока в Йемен като родината на кафето.
Тогава дервишите, последователи на аскетичното учение на суфизма, използвали свареното кафе като стимулант, който да поддържа тялото и ума им по време на техните религиозни танци. Начинът на приготвяне на кафето тогава не се различавал от познатото и днес кафе на джезве.
Появата на филтрите
Първата филтърна кафеварка се появява далеч по-късно, в края на 18-ти век във Франция. Тогава Жан Батист дьо Белой, архиепископ на Париж, изобретява първата филтърна кафеварка.
Тя се състояла от две части – смляното кафе се поставяло в платнена торбичка в горния съд, в който се сипвала гореща вода. През миниатюрни дупки кафето се процеждало в долния съд, от който в последствие се сервирало.
Основният недостатък на този метод била употребата на текстил, който променял вкуса на кафето.
Само няколко години по-късно френски инженер на име Мориз направил мъдра промяна в дизайна на кафеварката. Неговото творение представлява кана с три отделения, вместо две.
Водата се сипвала в долната част на уреда, кафето по средата, а най-горната част оставала празна. Използвайки прост физичен закон, французинът преобърнал процеса – смляното кафето служело като филтър, през който преминавали излизащите под налягане водни пари, за да излязат в горната част на съда като готова напитка.
А ароматът на прясно сварено кафе, който съпътства целия процес, прави кафеварка любима и до днес.
Техники за приготвяне на кафе на джезве и кафеварка
С годините почитателите на тези два метода са изпробвали безброй комбинации и техники, но това което съвременните експерти споделят като „стандарт“ е следното:
Джезве – оригиналното турско кафе има своя неподправен чар, а за да се насладите на неговия неустоим вкус и аромат, спазвайте следните пропорции и инструкции:
Температура на водата – около 90-100° градуса; 5-8 гр. мляно кафе, за чаша от 60-90мл; захар на вкус около 3-5 гр.; кипване на кафето 2-3 пъти.
Кафеварка – за всички, които предпочитат кафето без утайка, но държат на аромата, една проста, но изпитана рецепта:
Напълнете с вода до горе долния съд, контейнерът за кафе напълнете също догоре (или 2 ч.л. на порция), после леко притиснете. Загрейте на средна-висока температура и свалете от котлона веднага щом спре да излиза кафе в горния съд.
Иновация в традициите
За всички любители на традиционно приготвеното кафе Spetema(https://goo.gl/pKCJWY) предлага два уникални за пазара продукта, които си струва да опитате:
Spetema Home е внимателно подбран кафе бленд за домашно приготвяне в кафеварка, който ще ви изненада с перфектен баланс между наситен вкус и нежен аромат.
Spetema Jezve е уникална за българския пазар 100% Арабика селекция, специално създадена за приготвяне на джезве. Насладете се на автентично турско кафе с неповторим аромат и кадифен вкус.
Spetema е любима марка на почитателите на кафето в цяла България. Тя предлага голямо разнообразието от кафе блендове, които ще задоволят и най-взискателния вкус. Разгледайте и поръчайте директно онлайн на специална цена Spetema Home и Spetema Jezve от coffeemall.bg