И талианската национална кухня е една от най-изисканите в света и се е превърнала в истински еталон за добро качество. Тя е много любима и на българина, но същевременно претърпява солидна доза “побългаряване”, освен в най-изисканите италиански ресторанти. Съответно, нейният истински и автентичен облик може да остане и доста неразбран по нашите ширини.
Днес ще се спрем на две чудесни тестени изкушения от нея. Става дума за фокачата и пицата. Тези традиционни ястия си приличат до голяма степен и за неинформирания вкус реално могат да бъдат и неразличими. Всъщност обаче двете се различават по доста параметри, нека да погледнем в детайли кои са те.
Интересен факт е, че в района на Ню Йорк, САЩ, картофената фокача е наричана също картофена пица. Както всички знаем, италианската кухня в Америка развива особености, които не винаги напълно се припокриват с нейните корени на Стария континент.
Засега в този материал ще се спрем само оригиналните разновидности на ястията.
1. Различия при приготвянето на блата
На първо място основната разлика между изделията всъщност се крие в тестото. Факт е, че основните продукти и за двете са на практика едни и същи – малко олио, вода, брашно – колкото поеме, сол на вкус и мая. В италианската пица обаче се слага съвсем малко от маята, тъй като оптимално за нея е тестото да остане съвсем тънко и плоско. Тук е и огромната разлика. Във фокачата се слага по-голямо количество набухвател, с което й помагаме да умножи дебелината си няколко пъти, докато се пече.
2. Разлики по отношение на плънката
Факт е, че основната цел на фокачата не е нейната плънка. Тя най-често се овкусява само със зехтин, малко сол и билки и се използва като хляб към основно хранене или пък като основа за сандвич при някоя от междинните закуски през деня. Нещата стоят по точно обратния начин при пицата. Тя обичайно се гарнира доста по-обилно от фокачата. Плънката за пица може да се направи с редица продукти, имайки за цел да ни предложи нещо по-разнообразно за хапване.
3. Температура на сервиране
Пицата сме свикнали да я хапваме най-вече гореща, докато при една хубава фокача нещата са сходни с нашенските питки – всеки има собствени предпочитания. Повечето хора я харесват, докато е още топла-топла, но на гости и в ресторант обикновено се сервира на стайна температура, а много италианци дори я предпочитат студена.
4. Кога се консумират
Италианците ядат фокача самостоятелно като междинна закуска и като хлебно изделие към храненето, а също и като разядка или мезе. Начинът, по който я възприемат, донякъде напомня отношението на българина към пицата. За разлика от нас обаче италианците рядко вкусват пица преди 7 ч. вечерта, тъй като тя обикновено се възприема като вечерна храна.
5. Коя от двете храни е по-здравословна?
Това е доста сложен въпрос. Естествено, в определени частни случаи една тънка, пълнозърнеста пица с маслиново олио и без
много въглехидрати в плънката може и да се окаже по-добрият избор от една традиционно леко мазничка фокача. В общи линии обаче фокачата е по-здравословното от двете тестени ястия. За да бъдат наистина здравословни, можете да помислите за модификация с безглутеново или поне пълнозърнесто тесто.
Както фокачата, така и пицата са класически ястия от кулинарната традицията на Италия. В комбинация с добре балансиран хранителен режим и достатъчно физическа активност, всяка от тях може да бъде прекрасно допълнение към нашето меню.
Когато търсите истински автентична кухня от Италия, можете да я намерите вече и у нас. Ресторантите “Леонардо” и “Фондю” ще ви помогнат да се докоснете до италианската и алпийската кухня в сърцето на българската Пирин планина.