Как хората от Тева промениха живота на едно момиче от Дупница
Николета с двамата си ментори Драгомир Илиев и Пламен Агонцев.   
Източник: Тева
0

О т 2 години е част от завода на Тева в Дупница като младши оператор-стажант. Тя се казва Николета Георгиева или Ники, както я наричат колегите ѝ в Опаковка.

Завършва средно-специално образование професия „Лаборант“ в ПГХВХТ и бе част от завода чрез дуалната програма за обучение. От 6 години, Тева е партньор на учебното заведение и осигурява практическа заетост на учениците. Това лято Николета продължава като стажант в завода на Тева в Дупница, буквално дни след като завърши своето образование.

Източник: Тева

„Много ми харесва тук. Колегите са моето второ семейство. Но остава още малко, защото от есента започвам висшето си образование. Ще ми липсват всички“, признава с известна тъга в погледа си иначе постоянно усмихнатата Николета. Тя е най-малка в Опаковка и по-опитните й колеги я приемат и като талисман, макар, че вече и гласуват пълно доверие.

Николета е изключително открита и не се притеснява да разкрие как е избрала какво да учи, някои лични терзания, както и етапи, през които е миналата.

„Като всеки тийнейджър, който завършва основното си образование и аз бях в постоянен конфликт със себе си и родителите по отношение на това, в кое учебно заведение да продължа. Бях се спряла на два варианта – „Гимназията“ в града и „Тютюневото“, както си ги знаем всички. С майка ми ходихме да се интересуваме и директорката на ПГХВХТ Виолета Стефанова ни запозна с възможността на дуалното обучение. Казах си: „Супер, хем пари, хем и специалност“. Не че бяха много парите, но пък за едно 14-годишно момиче да чуе, че ще може да получава пари си беше много. До 10-и клас бях абсолютния луд тийнейджър, който живееше по свои правила и закони, както повечето на тази възраст. Посещавах си редовно учебните часове, но учех до толкова, че да не изпусна „живота навън“ и да си решавам своите „огромни проблеми“, за които тийнейджърите сме убедени, че са сред най-важните в света. Поколенията в момента сме вероятно такива. В 11 клас животът ми се вече преобърна, за което заслугата до голяма степен е на хората в Тева“, започва своята история тя.

Източник: Тева

Любопитството ми надделява. За какво преобръщане на живота може да говори едно 18-годишно момиче, което на практика не е видяло още нищо от живота. Още от следващото изречение от разказа й, вече разбирам през какво изпитание е преминала.

„Имах емоционално разстройство на тема хранене в тези години. Аз не мислех за друго освен за храна, килограми… Допълнително в началото на 11-и клас претърпях операция, която ме направи още по-емоционална в негативен план. След време ми казваха приятелите, че съм била непоносима в този период. Бях пред отказване от обучение, дори отказах да продължа вече и с практика в Тева. Реших да отида няколко пъти, не защото имах желание и интерес, а от чисто любопитство. Това е емблематичен за Дупница завод, няма кой да не го знае и ми беше интересно да надникна вътре. Тогава се обърна нова страница в живота ми. Започнах да се срещам с нови хора, да ми споделят човешки съдби. Там бяхме по цял ден и имахме възможност в почивките да разговаряме с работещите. Вече имах и друга среда, където виждах хора с различни телосложения. Страхотни хора, които не само, че ми споделяха, но и напътстваха. В този момент си казах: „Николета, по дяволите, ти какви глупости си мислиш, че са ти проблемите. Ти си на 16 години, почни да живееш пълноценно и да мислиш за бъдещето си“. Повярвайте, но да се вманиачиш на темата храна и килограми, и да преодолееш този проблем, не е никак лесно. В завода хората бяха улегнали, не изразяваха бурно позитивизъм като нас младите, а и да усетиш подкрепата в този момент от такива хора е много важно. Осъзнаваш, че макар и ученик ти вече носиш отговорност, не толкова за действията си, колкото пред хората, че ти гласуват доверие. А това те прави двойно по-отговорен. Буйният ми нрав все по-рядко се проявяваше, а емоционалното ми разстройство вече бе минало. Започнах да се осъзнавам като личност и характер, да знам какво е отговорност, доверие, да имам някакви цели в живота си, различни от това, с кой ще изляза довечера на кафе. Не трябва да пропускам, че имах и страхотни ментори в лицето на Драгомир Илиев и Пламен Агонцев, за което им благодаря, че ме изтърпяха“, споделя една от своите най-големи до сега лични битки в живота си Николета.

Николета на абитуриентския си бал след завършването на Тютюневото
Николета на абитуриентския си бал след завършването на „Тютюневото“ Източник: Тева

Упорита и категорична, че е намерила „своите хора“ в Опаковка, в 12-ти клас категорично отказва да бъде в Качество, където да продължи обучението.

„Ходих при директорката на училището, при Дани Велева от Човешки ресурси, но бях категорична в решението си. Благодаря им, че влязоха в положение, направиха всичко каквото е необходимо и нужно и аз си останах част от Опаковка. Тези хора там са част от страницата, която обърнах, и лятото след завършване на 11-ти клас бях на стаж. Невероятно чувство е да вземеш заплата със собствен труд“, допълва тя.

Като един от първите ученици, завършили дуална форма на обучение, ми е интересно да науча как се възприема. За България, тази форма навлезе едва преди няколко години.

„Много съм доволна. Имаше ученици, които не са, но това е въпрос на виждане въобще за бъдещето. Съвсем различно е теорията с практиката. Да, получаваш някакви базисни знания, но не видиш ли с очите си, не пипнеш ли с ръцете си – много трудно, да не кажа невъзможно е да направиш. Освен това, при дуалното обучение получаваш предимство, защото не преминаваш през месечни обучения, а постепенно си навлязъл в практиката, и започвайки, ти вече се чувстваш много по-сигурен, спокоен и най-вече уверен в себе си. Едно е да работиш сезонно за два-три месеца, съвсем друго е стартът в кариерата ти да започне в огромна компания, която е известна във всяко кътче на планетата“, дава своята оценка събеседничката ми.

Съвсем естествено е разговорът ни да продължи в посока и какви са предимствата от стажа.

„Изключително много. Както казах, този завод първо ме направи по-уверена в себе си, успя дори да укроти дивото в мен, и а ме накара да погледна по друг начин на живота. Та все пак аз, а и други искахме и оставахме да работим в завода и през летните ваканции. Защото един 16-годишен тийнейджър с бушуващи хормони за какво мисли в този момент от живота си?! Започнах да вярвам в себе си и да чувствам независимост от факта, че вече и сама изкарвам пари, а не разчитам изцяло на страхотните си родители. Нескромно ще прозвучи, но не съм мързелива, отговорна съм, и фактът, че опитните служители ми имат пълно доверие е много за мен. А това е ценно за един млад човек - да вижда, че получава доверие, точно в годините, когато е напълно объркан и живее в свой собствен свят с розови планове за бъдещето, далеч от реалността. Говорили сме си и с други от училището по темата. В Тева ни изградиха като характери, подготвиха ни постепенно за реалността, и в същото време, оставяйки ни да си бъдем все пак тийнейджъри. Заводът в Дупница е едно огромно семейство и страхотно училище за младите хора с реални правила, а не с побългарени такива. Тук научихме смисълът на една важна дума – отговорност. Да смениш бялата престилка на ученик от дуално обучение, който е на стаж, със зелените дрехи в завода - е вече друго чувство. Чувството, че получавайки зелените дрехи, ти вече получаваш пълното доверие на мениджърския екип и носиш отговорност. Все пак работата е свързана с производство на лекарства. Работи се по правила, които не търпят компромиси. Аз съм вече 2 години тук. Трябва да влезеш там, да видиш, и след година или две – ще разбереш дали е твоето. Но през това време, несъзнателно ще си подготвен за реалния живот, с който ще се сблъскаш много скоро и няма да разчиташ само на мама и тате. При всички положения ако не бях продължила образованието си щях да остана в Тева“, споделя своите разсъждения Николета.

Не крие, че емоционално е раздвоена от есента. Трепетът от предстоящия ѝ студентски живот, но пък и раздялата с колегите си.

„Практиката и стажа са много ценни тук и отлична подготовка за начало на кариерата, а и живота. Тева ме научи и помогна да направя своя избор. Лабораториите и химията разбрах, че не са моята страст, с която искам да продължа, но без да вляза в завода, нямаше как да го разбера и щях да продължа висшето си образование в посока, за която щях да съжалявам. Но пък разбрах, че моето място в тази сфера е в производството. Иначе от тази есен ще уча „Криминалистика“, но никога не се знае какво ще се случи и един ден да се върна в завода. Сега ми остават още няколко дни и се наслаждавам на всяка минута сред колегите“, заключва тя и се отправя отново към работното си място.

Източник: Тева

 

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Терзиев увери: Ще има бонусна система в транспортния сектор

Терзиев увери: Ще има бонусна система в транспортния сектор

България Преди 26 минути

До средата на другата седмица синдикалните организации трябва да запознаят своите членове с предложенията

Почина легендарен футболист на Ливърпул

Почина легендарен футболист на Ливърпул

Свят Преди 1 час

Клубът потвърди, че бившият шотландски национал е починал в петък сутринта

<p>Бездомник блъсна мъж на релсите на метрото пред задаващ се влак</p>

Бездомник блъсна мъж на релсите на метрото пред задаващ се влак, осъдиха го

Свят Преди 1 час

Бездомникът оправдал постъпката си с това, че пощальонът го "изгледал лошо"

Акция "купен вот" в Смолянско и Старозагорско (СНИМКИ)

Акция "купен вот" в Смолянско и Старозагорско (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Операцията е започнала рано в петък сутрин

Анатолий Антонов

Руският посланик напуска САЩ с предупреждение за „ядрена катастрофа“

Свят Преди 2 часа

В четвъртък Кремъл обяви, че руският посланик Анатолий Антонов е бил официално освободен от длъжност след седем години работа

<p>Пребиха и ограбиха мъж в Бургас</p>

Пребиха и ограбиха мъж в Бургас, двама за задържани

България Преди 2 часа

От жертвата си нападателите задигнали 2700 лева, лични документи и мобилен телефон

<p>Вече е ясно кога Пъф Деди ще бъде изправен пред съда</p>

Пъф Деди ще бъде изправен пред съда през май следващата година

Свят Преди 2 часа

Музикалният магнат е обвинен в трафик на хора с цел сексуална експлоатация и рекет

Силно земетресение в Черно море, усетено e в Добрич

Силно земетресение в Черно море, усетено e в Добрич

Свят Преди 2 часа

Трусът е бил с магнитуд 5,0 по Рихтер

Много силна магнитна буря удари Земята

Много силна магнитна буря удари Земята

България Преди 2 часа

В планетарен мащаб тя е от категория G4, но на територията на нашата страна измерените вариации са с една степен по-ниски

Нусаир Мазрауи

Футболист на Манчестър Юнайтед е претърпял сърдечна операция

Свят Преди 2 часа

26-годишният футболист се е подложил на процедурата, след като е почувствал сърцебиене

Ден на траур в Одеска област след руски ракетен удар, отнел живота на 12 души

Ден на траур в Одеска област след руски ракетен удар, отнел живота на 12 души

Свят Преди 2 часа

Осем души са загинали на 9 октомври и четирима на 10 октомври

Кейт и Уилям

Кейт Мидълтън се появи с обеци с интересна символика

Любопитно Преди 3 часа

Тя и принц Уилям проведоха частна среща с опечалените семейства на три деца, убити при нападение с нож в Саутпорт

Кание Уест е наел частни детективи, които да разследват съпругата му и Кардашиян

Кание Уест е наел частни детективи, които да разследват съпругата му и Кардашиян

Любопитно Преди 3 часа

Мъж от Мичиган твърди, че е бил нает от Уест за разузнавач

Мъж загина при катастрофа между автобус и каруца в Сливенско

Мъж загина при катастрофа между автобус и каруца в Сливенско

България Преди 3 часа

Няма пострадали пътници в автобуса

Гори депото за битови отпадъци на Враца и Мездра

Гори депото за битови отпадъци на Враца и Мездра

България Преди 4 часа

Голяма част от центъра на Враца е обхванат от задушлива миризма