Чувствителността на зъбите е проблем с голяма значимост
Източник: netinfo
0

Доц. д-р Елка Радева е лекар по дентална медицина, Катедра по Консервативно зъболечение, ФДМ, МУ-София с над 20-годишен професионален опит. Член на БНСД (Българското научно стоматологично дружество), BaSS (Балканското стоматологично общество), БЗС (Българския зъболекарски съюз), БЕО (Българското ендодонтско общество), ESE (Европейското ендодонтско общество). Има над 110 публикации и участия в национални и международни форуми както и над 70 цитирания в български и чуждестранни списания.

- Доц. д-р Радева, можете ли да обясните какво означава чувствителност на зъбите?

- Чувствителността на зъбите е клиничен израз на нарушената бариерна функция на емайла и дентина. Проявява се при консумация на храни и напитки – топли, студени, сладки, кисели, при миене на зъбите или други ситуации. Дентиновата свръхчувствителност се характеризира с остра, пронизваща, стимулирана болка и е свързана с износване на зъбите и появата на отдръпване на венците (гингивална рецесия).

По време на изследването и диагностицирането на чувствителност на зъбите от лекар по дентална медицина, е важно да се изключат всички други причини за болката, които могат да бъдат свързани със зъбния кариес и неговите усложнения – „синдром на спукания зъб“, пулпит, абсцеси, периодонтит, перикоронарити и други. Трябва да се направи и разграничение между болката в устата и чувствителността на зъбите, защото болката в устата може да бъде причинена от различни травматични, медикаментозни, микробиологични или вирусни фактори.

- Кои са най-често срещаните причини за нейната поява?

- Прекомерното четкане на зъбите, както и прекомерна (или лоша) хигиена на устната кухина са главен рисков фактор за появата на отдръпване на венците и съответно повишена чувствителност на зъбите. Други причини включват бруксизъм (скърцане със зъби), при което се получава изтриване на зъбите при директен контакт; ерозия по зъбните повърхности, проявяваща се в следствие на повишена киселинност от външни (кисели диети) или вътрешни източници (екзофагеален рефлукс/булимия). Хората с пародонтални заболявания или страдащите от ксеростомия (сухота в устата) също са изложени на риск от поява на чувствителност на зъбите.

- Какъв е профилът на човека, страдащ от чувствителност на зъбите?

- В резултат на клиничния опит по отношение на дентиновата свръхчувствителност може да се каже, че тя е много различна при отделните пациенти. Обикновено пациентът изпитва дискомфорт от топли и студени напитки, хипертонични дразнители (напр. шоколад) и болка при миене на зъбите. Поддържа редовна орална хигиена и няма кариеси на зъбите. В световен мащаб, дентиновата свръхчувствителност засяга почти 1 от 3-ма души.

От голяма важност за всеки пациент е да се снеме подробна анамнеза на неговите навици и начин на четкане на зъбите, за храненето, приемането на цитрусови и плодови сокове, за наличието на езофагеален рефлукс. Въз основа на данните от анамнезата и клиничното изследване се поставя диагнозата дентинова свръхчувствителност поради отсъствието на други очевидни причини. Големият проблем с чувствителността идва от това, че повече от половината от страдащите не обсъждат болката с техния зъболекар или избягват посещения на кабинета по дентална медицина. Вместо това пациентите развиват комплексни стратегии за справяне и адаптация с проблема – избягване на рискови храни, пренебрегване на устната хигиена, за да се избегне болката причинена от четка, хранят се от другата страна на устата.

- Сериозен проблем ли е чувствителността на зъбите?

- Повишената чувствителност на зъбите нарушава ежедневния комфорт на пациента, намалява неговата дееспособност и концентрация във всекидневните му задължения заради болката.

С пълно основание може да се каже, че чувствителността на зъбите има голяма социална значимост. Необходимо е непрекъснато да се търсят методи и средства за нейното повлияване, което неминуемо ще доведе до подобряване качеството на живот на пациентите.

- Как можем да се справим със симптомите на чувствителни зъби?

- Успешното повлияване на чувствителността включва активното участие на пациента. Много важно е да се обясни на пациента неговото състояние, както и цялостния подход на лечението. Могат да бъдат дадени съвети в две основни направления - превантивни съвети и препоръки за лечение у дома. Превантивните съвети се отнасят до намаляване на броя на факторите, които влияят върху развитието на дентиновата свръхчувствителност – като избягване на прекалено честото или агресивно миене на зъби, препоръки за промяна в техниката на четкане и т.н.

Друга препоръка от основно значение е включването и използването на десенсибилизираща паста за зъби. Най-добри резултати се постигат, ако десенсибилизиращата паста за зъби се прилага два пъти дневно вместо обикновената паста за зъби. В зависимост от нуждите на пациента, може да се препоръча паста за зъби само с десенсибилизиращо действие или такава, която предлага защита и срещу други проблеми като образуването на прекомерно количество плака например.

Активни съставки като NovaMin технология и калаен флуорид образуват здрав защитен слой над и в дентиновите тубули. Калиевият нитрат намалява нервната възбудимост в зъба. Клиничните изпитвания показват, че при използването 5% NovaMin в паста за зъби, каквато е Sensodyne Repair & Protect, първите ефекти се наблюдават 1 седмица след началото на употреба. Значително повлияване на зъбната чувствителност се постига най-малко след 2 седмици, а при продължително ползване два пъти дневно, се осигурява постоянно облекчаване на симптомите на болезнена чувствителност.

Клиничните проучвания показват задържане на резултатите от повлияването на дентиновата чувствителност при използването на паста за зъби съдържаща 5% NovaMin в продължение на над 6 месеца два пъти дневно. При употреба на продукт, съдържащ калаен флуорид, след употреба от 8 седмици пък се наблюдава намаляване на чувствителността при 62% и повишаване на тактилния праг с 304%.*

През месец април 2017 г. Sensodyne стартира Националната кампания „С грижа за чувствителните зъби“. В рамките на седем уикенда през април и май месец хората в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна ще имат възможност да се информират за един от най-често срещаните дентални проблеми, начините за справяне с проблема и да преминат през специално подготвения Тест за чувствителни зъби. Повече информация за кампанията можете да следите на Facebook страницата на Sensodyne Bulgaria.

 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 20 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 27 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 2 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 3 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение