Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo
0

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Володимир Зеленски

Зеленски: Дори разговор с Путин вече е компромис

Свят Преди 1 минута

„Няма да бъда добър с него. Смятам го за враг. Честно казано, вярвам, че той също ме смята за враг“

Скандал в НС, почти се стигна до бой между депутати

Скандал в НС, почти се стигна до бой между депутати

България Преди 3 минути

Наталия Киселова даде почивка още преди да започне работата по точките от дневния ред

Изглед към военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо в Куба

Мексико няма да позволи на САЩ да изпращат мексикански мигранти в Гуантанамо

Свят Преди 26 минути

Това заяви външният министър на страната

Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси бреговете на Индонезия

Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси бреговете на Индонезия

Свят Преди 31 минути

Засега не се съобщава и за жертви или щети

Ботулинов токсин с изтекъл срок на годност е открит в козметичен салон в Пловдив

Ботулинов токсин с изтекъл срок на годност е открит в козметичен салон в Пловдив

България Преди 36 минути

Здравният министър доц. Силви Кирилов разпореди спешни проверки в цялата страна

<p>&nbsp;Как Русия изстреля гигантско космическо огледало през 1993 г</p>

"Можеше да осветява площ с размерите на футболен стадион": Как Русия изстреля гигантско космическо огледало през 1993 г

Свят Преди 41 минути

„Забравихме стария принцип на руските космически програми – първо да направим нещо, а да се хвалим с него едва след това“

Стрелба в производствен склад в Охайо, има ранени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Стрелба в производствен склад в Охайо, има ранени (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 54 минути

Полицията провежда евакуация на служители

<p>Балабанов: Асен Василев е действал като един добре подготвен атентатор</p>

Балабанов за Асен Василев: Добре подготвен атентатор, обичал да взривява бюджет след бюджет

България Преди 1 час

По думите му именно Василев трябва да поеме отговорност за състоянието на парите на държавата "заради допуснатото през годините"

Илон Мъск получава специален достъп до финансовите операции на САЩ

Илон Мъск получава специален достъп до финансовите операции на САЩ

Свят Преди 1 час

Министерството на финансите на предоставя на екипа на милиардера достъп "само за четене" до платежните си системи

с

Астрономи откриха екзопланети, които се разпадат в Космоса

Любопитно Преди 1 час

Тези планети са рядък подклас на ЮП, които не са достатъчно масивни, за да задържат материала си

Проруски блогър разкрива: Самоубийства и манипулации на фронта

Проруски блогър разкрива: Самоубийства и манипулации на фронта

Свят Преди 1 час

Очаква се боевете да продължат, докато Тръмп не предприеме действия по обещанието си да сложи край на войната в Украйна

Пеевски: Внасяме закон за ограничение на печалбите и контрол на цените на основните хранителни стоки

Пеевски: Внасяме закон за ограничение на печалбите и контрол на цените на основните хранителни стоки

България Преди 1 час

„Поскъпването на продуктите от първа необходимост е необосновано. Държавата трябва да се намеси”, категоричен е лидерът на „ДПС-Ново начало”

Днес празнуват всички, чиито имена значат "добър"

Днес празнуват всички, чиито имена значат "добър"

Любопитно Преди 2 часа

На 5 февруари отдаваме почит на света мъченица Агатия

<p>Тръмп иска да превърне Газа в &quot;Ривиерата на Близкия изток&quot;</p>

Тръмп: САЩ ще установят контрол над Газа, след като палестинците бъдат преселени

Свят Преди 2 часа

Американският държавен глава посрещна в Белия дом премиера на Израел Бенямин Нетаняху

Парламентът решава как да бъдат компенсирани потребители, останали без ток дълго време

Парламентът решава как да бъдат компенсирани потребители, останали без ток дълго време

България Преди 3 часа

Темата стана актуална, след като около Коледа стотици домакинства бяха на тъмно и студено