Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
-Скъпа, какво има за вечеря? -Паниран карфиол, салата с рукола, чия и кълнове. -Ако искаш развод просто ми кажи, не така заобиколно.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Шокиращо! Извадиха 24 чорапа от стомаха на куче

Шокиращо! Извадиха 24 чорапа от стомаха на куче

Любопитно Преди 7 минути

7-месечната Луна оцеля след животоспасяваща операция – ето какво друго откриха лекарите в корема ѝ

Какво ще се промени в Германия при новото правителство

Какво ще се промени в Германия при новото правителство

Свят Преди 8 минути

Кои са най-важните мерки в сферата на миграцията, икономиката и социалното дело

Правителството на Португалия падна

Правителството на Португалия падна

Свят Преди 6 часа

Това вероятно ще доведе до предсрочни избори

Румъния отговори на Русия за Джорджеску

Румъния отговори на Русия за Джорджеску

Свят Преди 7 часа

Румъния: Изявлението на Дмитрий Песков е неприемливо

Свалиха блокадата на "Радио-телевизия на Сърбия"

Свалиха блокадата на "Радио-телевизия на Сърбия"

Свят Преди 7 часа

Протестиращите поискаха "освобождаването на РТС"

<p>ГЕРБ: Няма да го позволим!</p>

ГЕРБ: Правим всичко за присъединяване на България към еврозоната

България Преди 7 часа

ГЕРБ: Инициират поредните демонстрации пред дома на лидера ни

Русия не изключва контакти със САЩ през следващите дни

Русия не изключва контакти със САЩ през следващите дни

Свят Преди 8 часа

Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова

Президентът на САЩ Донълд Тръмп

Тръмп: Ще разговарям с Владимир Путин

Свят Преди 8 часа

Тръмп е готов отново да покани Зеленски в САЩ

Отиде си легендарният щангист Норайр Нурикян

Отиде си легендарният щангист Норайр Нурикян

България Преди 9 часа

Нурикян е един от шестимата български спортисти с поне две олимпийски титли

Почина спортната легенда Тодорка Шишкова

Почина спортната легенда Тодорка Шишкова

България Преди 9 часа

Тодорка Шишкова е бивш председател на Българската федерация по художествена гимнастика

Украйна и САЩ се споразумяха в Дежда за 30-дневно примирие с Русия

Украйна и САЩ се споразумяха в Дежда за 30-дневно примирие с Русия

Свят Преди 10 часа

САЩ ще уведомят Русия за постигнатите договорености

Протестен автопоход на „Величие“

Протестен автопоход на „Величие“

България Преди 10 часа

На последните избори на тях не им достигнаха 21 гласа за влизане в парламента

Тежка катастрофа край Добрич, загинали и ранени

Тежка катастрофа край Добрич, загинали и ранени

България Преди 10 часа

Движението по пътя Добрич - Силистра, след разклона за село Ловчанци, е затруднено

Висшият адвокатски съвет критикува действията на прокуратурата по делото за изборите

Висшият адвокатски съвет критикува действията на прокуратурата по делото за изборите

България Преди 11 часа

ВАС: Действията на прокуратурата са насочени по същество срещу възложените на Конституционния съд правомощия

Полицията предотврати опит за линч в Горна Оряховица

Полицията предотврати опит за линч в Горна Оряховица

България Преди 11 часа

Наложи се сериозно присъствие на полиция и жандармерия