Бирената академия показва тънкостите на пивоварството
Източник: netinfo

В магията на пивоварната технология ни посветиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ) на старта на първата Национална бирена академия. На елегантно парти сред експерти, известни личности и журналисти в ресторант „Андре“ вчера инженер-технологът Цвета Гюрова разкри тънкостите в създаването на пенливата напитка. Събитието е първата от поредицата инициативи, на които медии и любознателни биролюбители със специфичен интерес към производството ще могат да се докоснат отблизо до сложните и прецизни процеси, през които преминават натуралните съставки на пивото, за да стигнат до халбата на консуматора.

„За нас важното е по най-прозрачен и достъпен за потребителите начин да покажем чистотата и интегритета на пивопроизводството и бирената категория. Ето защо ще организираме турове за журналисти в пивоварните. Предстои и заснемането на нов филм за бранша със снимки на терен. Календарът на тазгодишното издание на Националната бирена академия ще приключи със семинар за новостите в добрите производствени практики, на който основен лектор ще е изпълнителният директор на най-уважаваната научна институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (EBC)“, обясни изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. Тя допълни, че в подкрепа на инициативата е направен и нов сайт на СПБ, който има пряка връзка с общоевропейската образователна платформа с експертна насоченост BrewUP и с програмата на първия Форум – изложение на Пивоварите на Европа. Продължават и националните научни изследвания върху категорията.

Наскоро се потвърди, че българските пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент на индустрията за предоставяне на хранителна информация на потребителите. Общо в европейските страни съставките се изписват на 70% от бирените опаковки, а енергийната стойност – на 40%. „В България почти 100% от произвежданите у нас бири имат върху етикетите си списък на съставките, а 98% - на калориите. Това ни отрежда лидерска позиция във внесения в ЕК отчет на Пивоварите на Европа „Гордеем се, че сме прозрачни” и е поредният пример за отговорността ни към потребителите и разширяване на познанията за състава и качествата на категорията”, коментира още Радомирова.

Именно в този дух майсторът пивовар Цвета Гюрова представи в детайли технологичния процес при производството на пиво. „Заради все по-нарастващия интерес към бирената категория и предприемаческия ентусиазъм в тази посока е важно да се знае, че всички материали и суровини, с които работят пивоварите, са придружени със сертификати за качество. Те удостоверяват тяхната натуралност и чистота“, обясни тя и подчерта, че българските компании работят по световни стандарти и разполагат с най-новите технологии в бранша. В момента освен основните съставки, популярност набират и някои допълнителни. С възвръщането на популярността на пшеничната бира например, употребата на пшеница нараства, тъй като формира много приятен и освежаващ вкус на напитката. Добавянето на ориз носи умерено сух вкус, а царевицата, която съдържа около 70% скорбяла, много протеини и голямо количество етерично масло, придава мек вкус и ярък цвят.

„Процесът на приготвяне на бира започва със смилането на малца, а от този момент до пакетирането на готовия продукт е около 18 дни, като това зависи от вида на всяка бира и от рецептата за приготвянето й“, разказа Гюрова, която не само е инженер-технолог, но и международно сертифициран майстор-пивовар. След смилането идва майшуването, при което под действието на ензимите от мливото скорбялата се превръща в захар, а протеините се редуцират до аминокиселини. Получава се така наречената пивна мъст. При висока температура пивната мъст се вари с хмела, където неговите горчиви вещества се разтварят и балансират сладостта на малца.

Пивната мъст се заквасва с чиста култура пивни дрожди, като именно тяхната чистота гарантира до голяма степен високото качество на крайния продукт. Следва главната алкохолна ферментация, която е единственият и напълно естествен начин за превръщането на пивната мъст в пиво. Важно за всички любители на бирата е да знаят, че тя се осъществява от дрождите, често наричани „бирена мая“, и представлява много сложен процес на трансформация на различни вещества в други крайни метаболити.

За да стане продуктът готов, той трябва да доферментира, да се филтрира и на финала да се успокои – пивото стои в покой около 20 – 24 часа, за да се възстанови равновесието. Едва след това се подава за бутилиране.

Майсторът пивовар припомни, че бирата може да бъде силна, слаба и безалкохолна в зависимост от алкохолното съдържание. Силната бира има 8 процентно или по-високо алкохолно съдържание. Средно силната варира между 4 – 7% алкохол, а леката е между 1,5% – 3,5 %. Тя допълни, че за да изпитваме истинско удоволствие и да се радваме на качествата и полезните свойства на пивото, трябва да консумираме умерено.

Статистиката показва, че почитателите на бирата у нас продължават да предпочитат произведеното в страната пиво, което се обуславя от традиционното разнообразие на асортименти, вкусове и високото качество на категорията, гарантирано от съвременните технологии и практики. Според последни данни, 94% от консумираната у нас пенлива напитка е дело на компаниите, членове на СПБ.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната „Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ЕООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

За повече информация на www.pivovari.com

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Романтични любовни писма просълзиха дамите в ”Един за друг”

Романтични любовни писма просълзиха дамите в ”Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Симпатичните Мария и Коци станаха “Супер двойка” за втори път

Ердоган

Ердоган поиска членство в ЕС

Свят Преди 5 часа

Ердоган обвини Израел в "геноцид" и призова за световен мир

Човек загина в пожар във Варна

Човек загина в пожар във Варна

България Преди 7 часа

Огънят е локализиран

Самолет се разби край магистрала във Флорида

Самолет се разби край магистрала във Флорида

Свят Преди 8 часа

Все още не е ясно колко души са били на борда

Протест в „Княжево“: Граждани искат контрол на скоростта

Протест в „Княжево“: Граждани искат контрол на скоростта

България Преди 8 часа

Протестиращите искат също да се поставят легнали полицаи

Естония задържа танкер с руски петрол

Естония задържа танкер с руски петрол

Свят Преди 8 часа

Плавателният съд е бил подложен на санкции

След трагедията с 12-годишната Сияна: Протест спира движението в района на Телиш

След трагедията с 12-годишната Сияна: Протест спира движението в района на Телиш

България Преди 9 часа

Плевен отменя всички предвидени общински прояви

Тръмп предупреди: Русия трябва да се размърда

Тръмп предупреди: Русия трябва да се размърда

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Твърде много хора умират, хиляди на седмица

Над 900 нарушения засякоха камерите на тол системата

Над 900 нарушения засякоха камерите на тол системата

България Преди 9 часа

Регионалният министър призова шофьорите да спазват правилата за движение

Путин се срещна с представителя на Тръмп за Украйна

Путин се срещна с представителя на Тръмп за Украйна

Свят Преди 9 часа

По-рано днес Уиткоф се срещна с Кирил Дмитриев

Какво реши съдът за делото срещу Лена Бориславова

Какво реши съдът за делото срещу Лена Бориславова

България Преди 9 часа

Срещу нея няма да се търси наказателна отговорност

Обвиниха полицай за блудство с малко дете

Обвиниха полицай за блудство с малко дете

България Преди 10 часа

Срещу мъжа е повдигнато и второ обвинение

,

ChatGPT вече запомня всичко: Как това ще промени комуникацията ви?

Технологии Преди 11 часа

Миналата година OpenAI вече въведе възможността за забравяне или запомняне на конкретни детайли по желание на потребителя

Вътрешният министър поиска сваляне на номерата на нарушители

Вътрешният министър поиска сваляне на номерата на нарушители

България Преди 11 часа

Това ще става, ако те не си платят глобите веднага

Ще залее ли сега Китай Европа с евтини стоки?

Ще залее ли сега Китай Европа с евтини стоки?

Свят Преди 11 часа

Китай е вторият по големина вносител в САЩ