Ш еф готвачите напоследък се превърнаха в най-верните ни съветници в кухнята, че и в магазина. И не без основание. Откакто се появиха на малкия екран се разбра, че това са хора с доста познания, вкус и умения и това ни даде основание да си мислим, че знаят всичко не само за готвенето, но и за това как да се отглеждат чушки, пшеница и домати. И това е напълно вярно.
В европейските школи по кулинария, където повечето от тях са получи дипломите си, не ги учат само как да глазират даден зеленчук или редуцират някой сос, а и как да намират добрите съставки и продукти. Именно там е ключа към успеха, защото добрия ресторант става такъв, когато от началото до края се контролира процеса, а така продуктите са гарантирано най-добрите. Не веднъж сме чували репликата на шеф Андре Токев : “Гурме е да сготвиш с истински и качествени продукти”.
Може би именно затова откриваме Токев сред безкрайните поля на горнотракийската низина в градините на една от най-старите компании за производство на лютеници и айвари в България.
Той не просто подбира домати и чушки за поредното си гурме изкушение с гриловани зеленчуци, а иска да види отблизо качеството на продуктите, които се берат сутринта и до вечерта вече са щателно подготвени и обработени във фабриките на Дерони.
От няколко години посвещавам все по-голяма част от времето си да търся най-добрите рецепти и най-добрите съставки, от които да бъдат приготвени. Отначало това ме вълнуваше, защото е пряко свързано с работата ми в ресторанта. Но с колкото повече хора се срещам, все повече си давам сметка, че българина е малко изгубен.
Той обича лютеница или айвар и знае какъв трябва да е вкуса им, и не може да си обясни как традиционните рецепти днес сякаш не му пасват. Затова започнах да търся отговори и донякъде и решения на въпросите, които хората ми задават и по улицата и по събития, в които участвам. За тези си търсения споделя шеф Андре преди смело да влезе във фабриката, където иска да се увери, че всичко е наред не само навън, но и вътре. Впечатлен е, че в България има компания и то от цели 27 години, която прави нещата по немски образец. А за Андре това е важно, защото освен педантичен кулинар е и немски възпитаник.
„Тези хора контролират целия процес – имат 15 оранжерии и 3 хил. дка засята площ. Нищо не торят с вредни химикали, а наесен като си оберат реколтата я засяват със специални захранващи почвата растения“, споделя Токев и добавя: „Колко компании работят така? Именно това ме интересува напоследък. Да откривам истинските неща и то с устойчивост във времето. Трябва да има гаранция, че винаги ще са с еднакво качество и вкус”.
А от Дерони се доверят на небцето на шеф Токев, предлагат да опита от високия клас серии лютеници „Царица“ и „Велика“. Споделят как наскоро са разширили производството си, като са оборували нови технологични линии за производство на едросмляна лютеница със зеленчуци от градините на “Дерони”. Сдобили са се с тайни рецепти за производство на италианска паста и сосове. Шефът, опитвайки от айвара споменава, че негов колега с малък италиански ресторант в столицата му с е похвалил, че вече работи със спагетите на тяхната фирма.
Доверяваме се на преценките на Андре Токев за тази фирма и очакваме от Дерони още нови и интересни рецепти, които да допаднат на българския вкус. Очакваме шеф готвачът да не спира да търси български компании и производства, които да са гаранция за здравословен и природосъобразен начин на живот.