Цената на качествените млечните продукти не може да е много ниска. Появилото се кисело мляко от по 9 ст. през последните седмици съдържа растителна мазнина и това е упоменато на етикетите, но хората често пренебрегват написаното заради цената.
Това обясни за PRO.bg Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателитеу нас (MilkBG.org).
Според него дъпминговите цени на продуктите, които не отговарят на нормите, не помагат на никого - нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя.
За да е качествено киселото мляко, то трябва да съдържа свежо мляко, може и сухо мляко до 3% и свежа закваска.
Наличието на консерванти
е свързано с глобализацията на пазарите, обясни Присадашки, тъй като няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на годност 3-4 дни.
Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни. Това потребителят трудно би разбрал, каза експертът. Качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява, обясни той.
"Съвременните технологии при производството на кисело мляко се различават от технологиите в миналото, затова е възможно да има разлика във вкуса му.
Това не означава, че това е негодно",
пък каза пред Българското национално радио (БНР) изпълнителният директор на асоциацията Михаил Велков.
С различната технология той обясни и липсата на каймак в днешното кисело мляко.
Технологията сега позволява маслеността да бъде равномерно разпределена в цялата маса и затова не се образува този каймак, за който много често се говори, обясни той.
Все по-рядко се среща кисело мляко с отклонение от нормите, защото е засилен контролът върху технологичния процес при производството му, допълни Велков.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!