Устойчив ръст: Български продукти навлизат успешно на европейските пазари
Източник: Lidl
0

П рез първата половина на 2024 г. българските производители изживяха истински подем на европейските пазари благодарение на партньорството си с Lidl България.

За периода януари – юни, износът на български продукти в европейската търговска мрежа на веригата надхвърли 47 милиона лева, което представлява ръст от 11,6% в сравнение с предходната година.

Позитивният резултат се дължи на успешното сътрудничество на Lidl България с български производители, благодарение на което 36 български компании са реализирали продукцията си в общо 27 европейски държави.

Трите водещи пазара за българските стоки са Румъния, Гърция и Германия, където продуктите ни се радват на голям успех. Румъния е начело с оборот от 16,2 милиона лева, следвана от Гърция с 12,7 милиона лева и Германия с 4,7 милиона лева.

Източник: Lidl

Какво прави това партньорство толкова успешно

Едно от големите предимства на сътрудничеството с Lidl е, че веригата предоставя възможност на по-малките български производители да навлязат на международните пазари и да разширят многократно обхвата на дейността си. Продуктите, които излизат от България, отговарят на всички международни стандарти за качество, което им осигурява добро приемане в чужбина.

Примерите са многобройни. Българско бутер тесто, слънчогледово олио и плодове с шоколадова глазура са сред най-популярните продукти, намиращи място на европейските рафтове. Сериозен успех за много кратко време постигат и здравословните снаксове – чипс от кафяв ориз, оризовки и био сурови барчета. В Румъния бутер тестото е особено търсено, докато в Гърция най-успешно се реализира нашето слънчогледово олио. В Германия пък плодове, потопени в шоколадова глазура, печелят сърцата на потребителите.

Източник: iStock/Getty Images

С помощта на Lidl, българските плодове и зеленчуци редовно достигат до пазари в страни като Гърция, Чехия, Унгария, Румъния, Литва и Латвия. През първата половина на годината, експортният оборот на тези продукти нараства двойно, като сред изнесените стоки се нареждат малини, патладжан, диня, череши, тиквички, сливи и краставици.

Други все по-успешно навлизащи български продукти в европейската търговска мрежа на Lidl са кисело мляко, сирена, готови салати, веган кремове за готвене и ядки. Тези продукти не само допринасят за ръста на износа, но и подчертават качеството и разнообразието на българската продукция.

Истории за успех

Сред водещите български компании по експортен оборот в мрежата на Lidl се нареждат производителят на хляб, вити банички и други тестени изделия „Хебър“, „Клас Олио“, които произвеждат слънчогледово олио, както и български производители на оризови снаксове, сурови десерти, стекове от говеждо месо, риба, ориз, варива, маслини, както и течен сапун и битова химия.

Примерите на тези и много други компании са доказателство за това как сътрудничеството с глобална верига като Lidl може да отвори врати за местните производители и да ги изведе на международния пазар. Те успяват не само да подсигурят високо качество на своите продукти, но и да отговорят на нарастващите очаквания на чуждестранните потребители.

Източник: Lidl

Проверено качество и цялостна подкрепа

В конкурентната среда на европейските пазари, където потребителите имат достъп до огромен избор от продукти от цял свят, качеството е това, което прави българските стоки предпочитани. В търговската мрежа на Lidl в цяла Европа присъстват различни български продукти, преминали през стриктен процес на контрол на производството и доставката. Те се предлагат основно под собствените марки на веригата, които потребителите в чужбина познават и предпочитат заради гарантираното високо качество на разумна цена.

Lidl България оказва подкрепа на производителите във всяка стъпка от производствения процес – от избора на суровини до опаковането и доставката. Веригата си сътрудничи с производителите при разработването на рецептите, за да се  постигне подходящ и предпочитан вкус за съответния пазар, да се определи грамажът  и т.н. Консултирането обхваща и опаковките, тъй като всички пакетирани продукти за износ трябва да отговарят на конкретните изисквания в съответната държава.

Източник: iStock/Getty Images

Като международна верига, оперираща в над 30 държави, Lidl следи и анализира най-актуалните пазарни тенденции. Подкрепата за производителите продължава и по линия на логистиката, тъй като износът е комплексен процес, зависим от множество фактори и регулации. Целта е продуктите да достигнат до пазарите в цяла Европа навреме и да отговарят на всички изисквания за качество.

Международно признание и перспективи за бъдещето

Българските млека, сирена, хляб, месни продукти, плодове, зеленчуци, козунаци, кифлички, както и нехранителни стоки като течни сапуни и битова химия вече са популярни и търсени в Европа заради своето гарантирано проверено качество. Успехът на българските производители на европейските пазари е ясен знак, че стратегическите партньорства имат решаващо значение.

Благодарение на сътрудничеството с Lidl, все повече български стоки намират своето място в обектите на веригата в цяла Европа, а чрез позитивния ефект върху дейността и развитието на производителите, Lidl устойчиво подкрепя и икономиката на страната ни с въвеждане на иновации в производството, увеличаване на обемите, разширяване на асортимента, разкриване на работни места и др.  

Източник: iStock/Getty Images

Продължаващият ръст на експортния оборот и успешната реализация на български продукти на пазарите в цяла Европа е високо признание и сигурен знак, че българските компании стават все по-конкурентоспособни в чужбина благодарение на усилията, които полагат, инвестициите, които реализират и партньорството с Lidl.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 26 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 1 час

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 4 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 5 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 6 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 7 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"