Сезонните плодове и зеленчуци поевтиняват, а тенденциите от миналата седмица на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки се запазват.
Това показва анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
През изтеклата седмица се засилва низходящата тенденция при движението на цените на българските плодове и зеленчуци.
Сезонното
намаление на цените на седмична база при ягодите и черешите е средно 15%.
Средно с 20% са паднали цените през седмицата на оранжерийните домати и краставици, зелето и пресните картофи, като при картофите от старата реколта също е регистрирано поевтиняване с около 7%.
Цените на плодовете от внос (ябълки, банани и лимони) остават на нивото от предходната седмица.
Цените на захарта и брашното през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица, а
цената на едро на слънчогледовото олио продължава плавно да пада,
като спадът на стойностите на седмична база е средно около 1%.
През изтеклата седмица се наблюдава значителен спад на Индекса на тържищните цени.
В резултата на сезонното намаление на цените на българските плодове и зеленчуци и стабилизирането на цените на хранителните стоки, стойностите на индекса се стабилизират на ниво от 1.932 пункта.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!