Седмица преди празника цената на живо тегло е между 5 и 6 лева, а цената на килограм агнешко в търговската мрежа варира от 12 до 15 лева.
Според земеделският министър нито производителите, нито търговците ще си позволят да надуят цените преди Гергьовден.
"Прогнозите са, че агнешкото ще бъде по-евтино от Великден.
Цената преди Великден падна, а не скочи, нещо, което не се е случвало от години.
Предупредих някои от производителите на агнешко да не вдигат прекомерно цената, защото стоката ще им остане и последният им шанс ще бъде, тъй като са близо Великден и Гергьовден, да ги реализират по Гергьовден, тъй като гръцкият пазар заради кризата е свит много и експортът за Гърция е почти нулев за тази година.
Реализацията на агнешко остава само на вътрешния пазар. Определено има натиск от вносно агнешко, което е доста евтино. Очакваме нормални цени", заяви министърът.
Всъщност, традицията по Гергьовден повелява да се коли първото мъжко родило се през годината агне; прекажда се и се освещава.
Коленето става пред трапезата, на която има сол, трици и трева, от които предварително се дава на агнето, за да има ситост, плодородие, здраве и живот. Събраната кръв се изсипва върху лехите, за да ражда земята повече.
Всички се събират на обща трапеза, прекаждат я, пият, веселят се и пеят песни. На трапезата освен печено агнешко трябва да има пресен лук и чесън, салата, пиле, хляб и вино.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!