Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, в интервю за Радио "Фокус" отбеляза, че всички компоненти, участващи в ценообразуването на хляба, проявяват явна тенденция за поскъпване и в отговор на това и крайната цена на хляба върви нагоре. Какъв ще е процентът на това увеличение зависи от възможностите на всеки един производител.
Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите и изобщо бранша "Хлебопроизводство" нямало как да се обвърже с конкретен процент, нито с конкретна цена на килограм хляб.
Единствената формула, която е позната и се спазва при ценообразуването на хляба и брашното, е формулата
1:2:4. Това е формулата, която включва веригата зърно: брашно: хляб,каза Кукушева. Към момента, цената на зърното наближа 460-470 лв. на тон - висока и добра цена за зърнопроизводителите, определена от международната фондова борса.
Русия е намалила своя добив, Казахстан и Украйна също не са добре като реколта и не участват активно в търговията в Черноморския басейн. Заради това цената на българското жито достига рекордни и непознати през последните 5 години цени.
Българският хляб има различна доставна цена при всеки един производител, която е непозната за потребителя. По думите на Кукушева
в ЕС единствено българският хляб има търговска надценка между 35-40%.
Зърненият баланс на страната на този етап е осигурен, успокои пред БНТ Наталия Тодорова от Асоциацията на зърнопроизводителите. Според нея причините, довели до по-високите цени на хляба са високите пазарни цени на пшеницата и неблагоприятните климатични промени.
Кольо Колев от Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители посочи, че отделните компоненти имат различна тежест, най-силната тежест в повишението цената на хляба е увеличението в цената на брашното. Естествено увеличение през последните 10 дни от порядъка на 30% на тази цена няма как да не окажат внимание.
Токът, газта, водата и горивата поскъпнаха, тоест всички компоненти, формиращи цената на едно изделие поскъпнаха и то драстично. Предполагам, че едно увеличение на цената за хляба на месец за едно семейство ще се равнява на една кутия цигари, поясни той.
Наталия Тодорова, изп. директор на Асоциацията на зърнопроизводителите:- С нашите 4 млн. тона годишно производство не мисля, че България може да повлияе на тези пазарни тенденции. Високите изкупни цени тази година ще повишат съпътстващият бизнес - това са всичките торове, препарати и семена, които се влагат, суровината, която се влага в производството на пшеница.
Тодорова отбеляза, че над 95% от площите с пшеница и 100% от тези с ечемик вече са ожънати. Първоначалните прогнози за намаление на добивите с 20% не се сбъднаха и понижението спрямо миналата е 10%.
Ще бъдат добити 4 млн. тона пшеница.
Рекордни са постиженията по отношение на качеството, висок хектолитър и добри показатели на глутен. 80% от произведената пшеница е с добри хлебопекарни качества. Вече се влагат много качествени суровини и съвременна техника на отглеждане.
Подпомагане на площ от ЕС има, но общата политика е твърде дискриминационна спрямо българския производител, защото в някои европейски страни зърнопроизводителите са 2 или 3 пъти по-облагодетелствани.
В момента има сериозна разлика между цените на дребно и тези на едро, обясни пред БНТ Кольо Колев, главен секретар на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители. Според него в там може да се търси ресурс, така че цената за крайният потребител да не бъде увеличавана прекомерно.
Пред Би Ти Ви хлебопроизводителят Георги Георгиев обясни, че в последно време цената на брашното е скочила два пъти и това е рекордно висока цена за тази суровина - 1000 лв. за тон.
Цената на хляб от един килограм е около 1,50 в магазина.
Експерти обаче уточняват, че 1000 лева е цената на тон специално брашно, а обикновеното е 750 лв. за тон с ДДС.
Конкуренцията в бранша е голяма, а непрестанното увеличение на разходите би могло да принуди по-малките фирми да се откажат, те просто няма да издържат да финансовия натиск, констатира хлебопроизводителят Георги Георгиев.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!