Това заяви във Варна д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от Агенция "Фокус".
"Всеки хотелиер, който наруши правилата за безопасност на храните ще бъде санкциониран.
Твърдо сме решени да се справим с проблема и този, който злоупотреби, ще бъде санкциониран с цялата сила на закона", посочи той.
Най-честите нарушения, които специалистите са констатирали, касаят липсата на съпроводителни документи за произход.
Следват ги нарушенията, свързани със стоки без етикети, начин на съхранение и срока на годност на храните.
Войнов посочи, че именно там са и сигналите за хотелите, които използват продукти от хипермаркетите, чийто срок на годност е на изтичане.
"Те вместо да ги дават в екарисажите, ги дават на All inclusive", подчерта Йордан Войнов, но отказа да назове имена на хотели, за които са подадени сигналите.
Сериозни проверки ще бъдат извършени в заведенията по морето през летния сезон,
каза още той. По думите на Войнов на определена площ ресторантите или заведенията ще могат да предлагат определен асортимент храна, а не както е в момента да се предлага всичко.
"Не може едно ресторантче, което е два на два метра да е сравнимо с един ресторант, който е с 200 места", смята Войнов.
Той уточни, че ще се взима предвид площта на заведенията по отношение на хладилници и на мивки и т.н. Именно спрямо тези критерии ще се определя и какъв е допустимият асортимент на заведенията.
Изключително неприятна е ситуацията със задържаните двама инспектори от Областна дирекция по безопасността на храните – София, коментира Войнов. Те са поискали подкуп от 200 лв. от собстеник на столична механа.
Шефът на агенцията по безопасност на храните призова всички, които изпаднат в такава ситуация, да сигнализират, защото агенцията ще бъде безкомпромисна към подобни нарушения и престъпления.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!