К озунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден, предупредиха хлебопроизводители.
В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш. Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция.
В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак, пише "Монитор".
Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак.
"Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло.
Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти", обяснява председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.
Нейни колеги поясняват, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от две години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания.
Проверка на вестника установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават две седмици.
Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност.
"Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин", разказва възрастна жена, която пазарува в един от големите хипермаркети в столицата.
От Агенцията за безопасност на храните уверяват, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните.
При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия.
Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.
"От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания", съобщават от агенцията под тепетата.
Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт.
Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!