П овишение на цената на хляба не се очаква, въпреки прогнозите за по-слаба реколта от хлебна пшеница, увериха производители на жито и представители на големите браншови асоциации в областта на зърнопроизводството и хлебарството.
Редукция на реколтата ще има – след трудната есен на 2013 г. и тежките обработки тогава, имахме благоприятна, мека зима, но пролетта бе необичайно хладна за България и поройните дъждове и градушки в Североизточна и Северозападна България засегнаха голяма част от площите. От друга страна дъждовната пролет бе инкубатор за болести и неприятели, с които водим постоянна борба. Появиха се и нетипичните за нашата страна икономически важни болести като жълта и кафява ръжда, така че намаляване в реколтата ще има, коментира преди Консултативния съвет по зърното зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.
Според него
нереалистични са прогнозите на земеделското министерство, че при жътвата ще бъдат прибрани около 5 млн. тона пшеница.
„Това са бомбастични цифри, за които имахме надежда до април-май. В момента прогнозите са по-близки до 4 млн. тона", заяви Вукодинов.
През миналата година стопаните са прибрали 4,6-4,7 млн. тона жито.
По думите на аграрния министър проф. Димитър Греков, общият размер на засегнатите от поройните дъждове и градушките площи е 357 хил. дка. Не всички обаче са напълно унищожени, в голяма част от тях има само полягване на пшеницата.
„До този момент напълно пропадналите площи възлизат на 59 874 дка,
като служителите на областните дирекции „Земеделие“ продължават да обикалят по места и да съставят констативни протоколи. След като в края на месец септември бъдат уточнени окончателните данни за пропадналите площи със земеделски култури, ще видим с какъв ресурс разполагаме, за да компенсираме земеделските производители с държавна помощ“, каза министър Греков.
Според изчисленията на аграрното министерство,
очакваното намаляване на реколтата е с 20-25“, но загубите няма да се отразят на зърнения баланс на страната.
Проблем с вътрешния баланс не може да има, тъй като повече от половината пшеница отива за износ, винаги може да се внесе, смята Ангел Вукодинов. Той призова да не се създава паника, тъй като се очертава по-малко количество пшеница с по-висока себестойност, но проблемът е основно за производителите. За него на този етап най-важен е въпросът с изкупната цена на житото. „Надявам се да е по-висока, за да можем да си покрием разходите“, коментира производителят. Той обаче предупреди за
опасност от картелно споразумение като миналата година,
когато цената на пшеницата на световните борси е била 350 лева на тон, а в България се е изкупувала по 250 лева. „Някой на гърба на производителя се договаря за картелни цени. Моят страх и на всички производители е, че картелните споразумения ще се опитат да смъкнат цените на по-ниско равнище, което ще доведе до още по-големи загуби за производителите“, коментира Вукодинов. Мнението му е, че при цени на световните борси от 350-360 лв., у нас е нормално пшеницата да се изкупува поне за 320 лева.
Драма с реколтата от пшеница няма – „в България има човешки трагедии, няма трагедии в бизнеса“, заяви и Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. „Вярно е, че себестойността на житните култури е повишена, но това е рискът на този вид бизнес, място за тревоги и драми няма“, изтъкна тя и припомни, че голяма част от селскостопанското производство е застраховано, при това 50 на сто от застраховките се поемат от Държавен фонд „Земеделие“.
Според Кукушева е рано да се коментира цената на хляба от новата реколта. „Но темата е актуална и единственият начин цената да се понижи е да бъде редуцирана ДДС ставката на хляба“, смята тя.
Спекулация е да се коментира поскъпването на хляба,
тъй като дневната консумация у нас е 200 грама на ден, каза Ангел Вукодинов. „При такова потребление разликата е 20-40 стотинки на ден, независимо дали хлябът струва 1 или 2 лева“, добави той. Въпросът, според него е, че под цена на хляба българите разбираме цената на живота.
Поскъпване на хляба не очаква и председателят на Съюза на хлебопроизводителите Лазар Генчев. Според него реколтата не е толкова лоша, колкото се твърди. Има полягване на пшеницата в някои райони, но в Пловдивско реколтата е отлична. Освен това цената на брашното няма нищо общо с цената на хляба, обясни той, тъй като всичко опира до конкуренцията и промоциите на големите търговски вериги. „При положение, че на нас хлябът ни излиза 55 стотинки на рампа, те го продават по 45 стотинки, това е безумие“, коментира Генчев. Според него нормалните цени на едро за 650 грама ръжен хляб са 95 стотинки, а за бял – 60-75 стотинки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!