Агнешкото месо по магазините в страната традиционно поскъпва преди Великден.
Цените на едро на агнешко месо - цяло агне, в рамките на страната се движат в диапазона от 10,75 до 13,60 лв./кг кланично тегло.
Най-евтино е агнешкото в Кърджали, а най-скъпо - в Шумен, сочи седмичната справка за средните цени на пилешко месо, агнешко месо и яйца на Министерството на земеделието.
Спрямо миналата седмица е регистриран ръст на цените на дребно на цяло агне в магазинната мрежа в повечето области.
В София агнешкото е поскъпнало с 0,8%, а във Велико Търново и Търговище - с до 31,6%
В пет области - Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил и Сливен не е отчетено изменение.
Цените на агнешкия бут и плешката - и на едро, и на дребно, също бележат увеличение спрямо предишната седмица.
За областите, за които е налична информация е регистрирано възходящо движение между на 0,8 и 26,1%.
Цените на едро на замразеното пилешко месо се движат в границите от 3,17 лв./кг до 4,40 лв./кг. В преобладаващата част от областите на страната се наблюдава леко покачване на цената на едро - от 0,3% в Пазарджик до 1,2% в Благоевград, в сравнение с предходната седмица.
Цените на дребно запазват нивата си в по-голямата част от областите. Единствено в четири областни центрове - Благоевград, Кюстендил, Кърджали и Добрич - се регистрира известно нарастване, най-съществено в Благоевград и Кюстендил - с по 6%.
Най-висока цена е отчетена в Шумен - 4,95 лв./кг, а най-ниска в Пловдив - 3,70 лв./кг. Монтана е областта, в която цената на дребно бележи спад - 2,1% спрямо миналата седмица.
Прясно охладеното пилешко месо се търгува на едро в границите от 3,80 лв./кг до 4,80 лв./кг , съответно в Търговище и Смолян. Ръст на средната цена на едро е отчетен в Пазарджик и Смолян - 6,7% и Пловдив - 6,3%.
От министерството отчитат намаление на цените единствено в София - с 3,2%. Цените на дребно на прясно охладените пилета са в диапазона 4,74 лв./кг - 5,59 лв./кг. Най-висока цена е регистрирана във Враца и Монтана, а най-ниска в Кърджали и Хасково. Повлияни от ръста в цената на едро, в Пазарджик, Пловдив и Смолян цените на дребно също бележат нарастване - от 6,4% до 6,7%.
Макар и минимален в Стара Загора е отчетен спад от 0,2% на цената на дребно на пилешкото месо - прясно, охладено, спрямо предходния период на наблюдение. В рамките на цялата страна, Враца и Монтана са областите с най-голям марж между цените на едро и дребно - от 1,39 лв./кг.
В по-голямата част от областните центрове цената на едро на яйцата се запазва на равнището от предходния период - за яйца, размер М нивото им е от 0,16 до 0,20 лв./бр. За разглеждания период цени на едро за размер L не са наблюдавани.
Спрямо изминалата седмица, само на борсите в Благоевград, Добрич и Смолян, яйцата се търгуват на по-ниска цена. Те са поевтинели с между 5,9 и 5,3%.
В повечето области нивото цените на дребно в магазинната мрежа остава непроменено и се движи в границите 0,18 - 0,23 лв./бр., яйца, размер М.
Цените на дребно на яйцата размер L за периода се движат в диапазона от 0,20 до 0,27 лв./бр.
Най-скъпо се продават яйцата в магазините във Враца, Ловеч и Монтана, а най-евтино - в Търговище. В сравнение с изминалата седмица, в по-голяма част от областните центрове, цената на дребно на този размер яйца се запазва на същото ниво.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!